Ивайло Константинов: Проблемът в Дупница и региона не са инвеститорите, проблемът е липсата на кадри

Кандидатите за народни представители от ГЕРБ проведоха браншова среща с бизнеса от региона. На срещата в Дупница специален гост бе бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който е и водач на листата на ГЕРБ в Хасково. Бившият министър очерта трите основни стълба в икономическата програма на ГЕРБ – премахване на административната тежест, която притиска бизнеса, подпомагане на инвеститорите и създаването на капиталов пазар, за да се озаптят банките.

DSC03805Браншовата среща бе по инициатива на кандидатите за народни представители от Дупница – Ивайло Константинов и Радослава Чеканска. На дискусията присъстваха още Мая Спасова, Марта Желязкова – Копанарска и Даниела Стоянова, както и кметовете на общините Дупница и Сапарева баня – инж. Методи Чимев и Калин Гелев.

Пред предприемачите от областта, Ивайло Константинов очерта като изключително важна нуждата от индивидуализирано образованието спрямо потребностите на бизнеса. По думите му, в България не липсват инвеститори, а липсват кадри. Той даде пример с инвеститор, който е търсил заварчици, но се оказва, че има само трима такива в региона. "За сметка на това има голямо количество юристи, които стоят безработни и получават социални помощи. Ние първо трябва да вкараме кадри в региона и нещо, с което да заинтригуваме нашите съграждани да се върнат в България. Дори да има инвеститор, той трябва да води своите кадри от София и Благоевград”, коментира Константинов. По думите му, паралелно с търсеното на инвеститори трябва да бъдат обучeни и кадри. „Това е един процес, които касае усилията не само на един човек. Тук е и ролята на общинските кметове, които през общинските училища да бъдат близo до бизнеса, да въздействат на директорите, да не комерсиализират образованието в посока гръмки паралелки. Образованието трябва да бъде персонализирано и специализирано в посока реални кадри, които биха могли да имат реализация”, каза Константинов.

Като един от основните акценти в регионалната програма на ГЕРБ, Константинов посочи развитие на икономиката. „Да стигнем етап, в който да обърнем тренда на DSC03808миграционния процес от общината към Европа и Америка с обратна посока. На всички трябва да е ясно, че това е най- трудното от всичко”, отбеляза кандидатът за народен представител от ГЕРБ. По думите му, по-лесно е да бъдат реализирани европейски проекти и да бъдат направени общините красиви, функционални, да бъде направена инфраструктурата, жилищата. „Но да бъдат реализирани политики, които да ни накарат да се чувстваме пълноценни членове на това общество и да сме удовлетворени от това, което правим икономически и морално, е по-трудно. Това е един процес, който касае адаптация на цялостната образователна инфраструктура към потребностите на потенциалните инвеститори, както и на тези, които са реализирали вече инвестициите в страната и региона. Също така последващото действие от комплекса мерки по отношения на социалните политики, на цялостната образователна инфраструктура”, каза Константинов.

По думите му, програмата на ПП ГЕРБ е изключително умерена и с нищо не провокира техните опоненти да претендират за нереалност в нея. „Въпреки това, много лесно и по всякакъв начин получаваме упреци и за най-меките мерки, които са лесно доказуеми и изпълними, като са защитени и с цифри. Това са реални доходи, реален ръст”, категоричен бе Ивайло Константинов.

Кандидатът за народен представител от Дупница подчерта, че десните политики разпределят нещо, което съществува. „За разлика от левите, които разпределят нещо, което го няма. Десните след това го възстановяват. Истината на цифрите и статистиката показва, че България в икономическо отношение е съвсем различна държава, сравнявайки я с предходните години. Всички знаем какво наследство приехме и какво оставихме преди месец”, каза Константинов. Той посочи, че избирателите от едната страна могат да видят съвсем конкретни политики и действия, а от другата страна са само хвърлени и напразни думи.

DSC03819На срещата с бранша в Дупница, бившият министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев посочи като основен приоритет в управленската програма на ГЕРБ премахването на административната тежест. Пред присъстващите той обясни: „Истината е, че бюрокрацията в България задушава бизнеса. Като теглихме чертата, се оказа, че за миналата година са издадени 998 000 удостоверения за липса на задължения към НАП. Простата сметка показва, че от това губим по 1 млн. работни дни, което в пари означава 160 000 000 лв. само от този един документ. Общо 2 млрд. лв. на година губи държавата от тромавата администрация. Искаме да въведем нов закон, с който да спрем носенето на документи от едното гише до другото. Ако общината иска документ, че човек няма задължения към НАП или свидетелство за съдимост, да си ги вземе, без да се налага на конкретния човек да си губи времето и да носи листчето от една стая в друга и да се реди по опашки. Всяка институция ще изиска от другата нужното, за да не изпадат хората в ролята на куриери между институциите."

Делян Добрев посочи, че от БСП не спират да обещават, но като им се спука балонът и паднат от власт, накрая друг плаща сметката. "С парите, които пръснаха по проекта АЕЦ „Белене”, „Бургас-Алексанруполис” и за американските централи, на обща стойност 45 млрд. лв., можехме да санираме цялата страна, даже и по селата”, пресметна Добрев и обяви още: „Така ще може да повишим доходите на населението с 2 млрд. лв. на година. И теза пари не са от увеличение на заплата или пенсия, а от спестените пари за отопление. Основният ни опонент БСП предлага на всички всичко. Обещанията им възлизат на 4,150 млрд. лв., или 2% от БВП, което ще разклати валутния борд. Това означава, че или няма да изпълнят поетите ангажименти, или ще вдигнат данъците драстично."

Бившият министър на икономиката и енергетиката в първия кабинет на Борисов бе категоричен: "Фактите говорят едно – всяко управление на БСП завършва с катастрофа. Ние предлагаме реални неща, знаем правилната посока. БСП предлагат фонд за подпомагане на инвестициите от 500 000 млн. лв., кой обаче ще следи как ще се дават тези пари? Питам се дали знаят, че имаме 2 млрд. лв. от Европа по това перо, защо са ни пари от бюджета, които да отделяме за това?"

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien