Днес е професионалния празник на българските полицаи. Директорът на ОДМВР Кюстендил награди полицаи

Директорът на ОДМВР – Кюстендил, старши комисар Елиан Стамболийски награди със своя заповед 6-ма служители за съществен професионален принос в изпълнение на служебните задължения с писмена похвала и поздрави полицаите от Кюстендилска област по случай днешният им професионален празник, като пожела здраве и сили за справяне с предизвикателствата, силен дух, непоколебима воля за преодоляване на проблемите.

Изграждането на полицейската институция в България започва след приемането на Търновската конституция /16.04.1879 г./. На 5.юли 1879 г. с указ №1 на княз Александър I Батенберг се сформира Министерството на вътрешните дела като част от първото българско правителство след Освобождението. Неговият министър-председател Тодор Бурмов става и първия министър на вътрешните работи. Основните сфери на дейност на министерството са: вътрешни работи и администрация; народно здраве; ветеринарно дело; управление на пощите и телеграфите. Полицейските функции се осъществяват от административно-полицейско отделение при МВР и свързаните с него организационни структури. В началото на ведомството са възложени и неприсъщи за него задачи: ветеринарното дело, което отпада през 1893, управлението на пощите, което свършва през 1882 г., а през 1885 г. то се освобождава и от обществените дела. След промените през 1989 г. датата е обявена за празник на МВР.

Интересен е фактът, че българските полицаи празнуват и на 8.ноември – денят на Архангел Михаил. Честването на тази дата е въведено през 1924г. по инициатива на Софийския градоначалник – О.З. подполковник Георги Кисьов. За определяне на светеца-патрон на полицията е потърсена консултация от Светия синод. Писменото мнение на Митрополит Стефан изяснява: “Всички ангели, които са отредени да се борят за мира и правдата, за реда и справедливостта се намират под началството на великия Архистратег Михаил. Този празник, който олицетворява и на небето ред, власт и дисциплина и царуване на истината, правдата и любовта, много подхожда на патронен празник на полицията, която има за цел да се грижи за реда, спокойствието, сигурността и спазване на законите в страната, чрез които се гарантират животът, имотът и свободата на гражданите”. Така 8-ми ноември е честван тържествено като патронен празник на полицията от 1924 до 1943 г. С решение на Министерския съвет, традицията 8-ми ноември да се чества като професионален празник на българската полиция е възстановена през 1998 г.

Print Friendly

2 Коментари на Днес е професионалния празник на българските полицаи. Директорът на ОДМВР Кюстендил награди полицаи

  1. Боклуци скапани. СМЪРТ ЗА УШЕВ

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien