Увеличават гаранциите за копаене на улиците в Дупница

Да бъдат увеличени гаранциите за разкопаване на улици, тротоари и други площи за общо ползване, ще настоява кметът на Община Дупница инж.Методи Чимев, информират от пресцентъра на Общината. Причината е в многото разкопани най-вече улици, които впоследствие не се възстановяват от поискалите изкопните дейности – фирми, дружества или физически лица. „Причината е само една и затова ще искам от Общински съвет да направи тези корекции, които не са правени от години. Ще дам като пример изкопаването на улица за различен вид интервенция. В момента се заплаща гаранция в размер на 90 лв на кв.метър. След като приключат въпросните изкопни дейности, фирмата или поръчителя не възстановява, както е длъжен да го направи, а предпочита да загуби гаранцията в горния размер. Исках да ми направят справка, от който е видно, че себестойността за възстановяването на един квадратен метър с всички необходими дейности е около 200 лева, а гаранцията metodi-chimevе, както вече казах 90 лева. И Общината е длъжна след това да възстанови този изкоп. А с тези 90 лв няма как да стане и трябва да се доплаща от местните приходи, което прави още 110 лева на квадрат. А всяка година говорим за стотици такива примери. Всеки сам може да сметне за какви пари става въпрос. Затова после не ни достигат и парите за възстановяване и рехабилитация на уличната мрежа. А ако гаранцията покрива тези възстановителни дейности, тогава нещата се променят. Вече съм разпоредил да се започне изготвянето на точни изчисления и последващите изменения в тези гаранции, които да бъдат представени и разгледани от ОбС на една от следващите сесии в началото на годината“, коментира инж.Чимев. „От заложените за рехабилитация само в града пари, около 25-30 процента са само от подобни случаи. Това на практика ни лишава от цялостно преасфалтиране всяка година на 4-5 улици. Аз вече обявих, че през този мандат един от основните ни приоритети ще бъде инфраструктурата, която е зле, не е тайна за никого“, допълни инж.Чимев.

Тази седмица започва и проверка на изкопните дейности, които са извършвани от ЧЕЗ, Рила Газ и ВиК и за тяхното възстановяване. На неспазилите заповедта ще бъдат съставени актове в минимален размер от 5 000 лева.

Print Friendly

1 Коментар на Увеличават гаранциите за копаене на улиците в Дупница

  1. Общината не се интересува дали е копано. Някой следи ли кой кога копае? ВиК затова не асФалтират НИКОГА, освен ако наоколо няма НАШ човек… Копаят и даже и не зариват, камо ли да асфалтират. Уж чакат да се слегне, така е, ама не може да се „сляга“ 2 години… Нямало смисъл да се асфалтира, щот водопроводът е стар и пак ще гръмне. Така си е… И той гръмва, особено ако не е направен качествено. Обикновено след отстраняване на авария скоро след това току се наложи да копаят наблизо. Трудно е да се сетиш защо. И хората от ВиК затова и не си правят труда да сложат чакъл, та камо ли асфалт. Лесно може да се провери. Любопитно е колко пари е депозирало това общинско дружество за разкопаване през 2015 г. А за колко невъзстановен асфалт не са им върнали депозита? Е те тези простички въпроси им задайте.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien