За и Против откриването на хипермаркети в Дупница

 Отмина времето, когато големи магазини за хранителни стоки и стоки за бита имаше само в големите градове. Тогава жителите на по-малките градове и на селата пътуваха до там, за да пазаруват. Сега вече е друго. Съвременният човек свикна да има възможност да пазарува в различни търговски центрове и в населеното място, където живее и да прави своя избор. Така е и в Дупница. От няколко години тук успешно съществуват магазини от веригата СВА и Penny Market.
Не може да не се отбележи и това, че наред с тези търговски обекти, все още съществуват и имат своите клиенти и по-малките магазини в градовете и селата. Все още имат живот и квартални бакалийки, разположени по улиците в различните квартали. Много са търговските обекти в днешно време не само в Дупница, но и в цялата страна и това е неоспорим факт.
Скоро стана ясно, че в Града на фармацията ще открият свои хипермаркети и големите вериги Лидл и Кауфланд. За това вече уведомихме нашите читатели преди известно време. Съобщенията предизвикаха интерес у дупничани, станаха тема на разговори и разкриха различни мнения и отношения към тези търговски обекти.
Повечето са за съществуването на такива търговски обекти, по-малко са против и една малка част не изказват мнение. Тези, които са доволни, че в града ни ще има още два обекта на големи търговски вериги посочват предимствата. Те са свързани с възможността им да се възползват от промоции и акции, които ежедневно се предлагат, както и от бонуси от пари и точки, които натрупват при пазаруване, а после могат да си купят стоки с тях или със съответно намаление. Подчертават още, че са доволни от това, че получават рекламни материали по домовете си или вземат такива от касите на магазините и по този начин в определените дни могат да пазаруват с намаление.
Доволство изразяват и от това, че там винаги при пазаруване получават касова бележка и могат да направят проверка при съмнение или да върнат негоден хранителен продукт, ако попаднат на такъв. Подчертават още и любезното отношение на обслужващия персонал, свободния достъп до щандовете, което позволява всеки да прочете цената, грамажа, съдържанието, срока на годност и др. интересуващи ги факти за купуваната стока.
Гражданите посочват още, че в тези магазини работното време е удължено и без почивни часове и дни, както и достъпа в тях дори и в дните, когато се честват най-големите празници в годината.
Анкетираните изразяват радост, че когато в града ни има още два нови магазина, няма да пътуват до София и Благоевград, както сега, за да пазаруват там.
Посочват, че не е за пренебрегване и фактът, че в тези магазини ще намерят работни места много жители на Дупница, което ще намали процента на безработните.
Изразяващите мнение, че не са нужни още такива магазини и тези, които се въздържат от мнение, най-често посочват, че не магазините, а недостигът на средства е проблем при тяхното пазаруване. Казват още, че ако имат достатъчно пари, биха пазарували необходимото им в най-близкия магазин до мястото, където живеят.
Като цяло преценяваме, че по-голяма част от гражданите очакват с нетърпение новите търговски обекти, защото се надяват, че при по-голяма конкуренция ще се увеличат промоционалните стоки и от това ще печелят гражданите на Дупница. Тяхно мнение е още, че по този начин все по-рядко ще пазаруват в по-малките търговски обекти, където няма промоции, а често и не получават касови бележки.

Мнозина казват, че тези хипермеркати съсипват дребния бизнес. Така е да, но има една малка „подробност“. Според едно проучване, Дупница е градът на 4-о място в България за най-голяма надценка на продукт на глава от населението. Факт, който не говори положително за местните бизнесмени или по-точно казано, за разбирането им за бизнес и за неудобството на дупничани. Разбира се, винаги има изключения и те ще успеят да печелят и след пластовото разместване с навлизането на хипермаркетите. А на практика под въпрос ще бъде и една от сега действащите вериги заради безбожните си надценки. В сегашната ситуация на безпаричие – високите цени не са партньори на собствениците им, а напротив.

Интересни са и мненията на наши читатели изказани под темите за навлизането на големите хипермаркети. Предлагаме ви някои от тях, без редакторска намеса:

А колко хранителни магазини ще затворят и колко продавачи ще отидат на улицата. И тези магазини дето плащат патент на общината ще фалират и общината ще е „ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНА“ нали. И пак ще купуваме боклуците на Европа!!!!

На тези, които защитават каузата да се пазарува от Бг, а не от другите, бих им отговорил така. Напълно споделям тази кауза. Напълно. Обаче има едно голямо НО. Това трябва да стане национална политика за насърчаване на българското. За съжаление в Дупница колкото и да ми е неприятно трябва да призная една неприятна закономерност. Всеки или повечето, за да не слагам под общ знаменател всички, инвестирайки 100 лева, на следващия ден искат да са избили инвестицията и да са на печалба дори. За съжаление затова са ни и такива цените не само в хранителните магазини с известни много малки изключения, но и в повечето ни търговски обекти. Това ме отвращава, но е факт. При тази ситуация, с тези заплати и този недоимък-няма как, Лидл и Кауфланд ще ни поробват и с право. Обясних какви са ми подбудите да избера в случая големите вериги

Айде да си кажеме нешата у очите.Бизнесмените ни са се самозабравили и вдигнали кофите до небесата от самочувствие.Като цените.Само богатеят,после като дойде време да дават заплати и почват да се мръщят.Да ги затриват бе.И аз искам да ям хубава луканка,ама неам толкова пари и ям такава от Пени.Кво да правя

Здравейте на всички, виждам че тук се заформя интересна дискусия и бих искала да споделя моето мнение-работя като продавачка в хранителен магазин или по точно работех като такава до преди няколко месеца. Работела съм на 4 места като такава и случайно или не но на всякъде получавах едно и също отношение аз и колежките ми от собствениците. Всичко вървеше нормално до дните преди заплати само да спомена,че раборехме 6 дни по 10 часа а ни осигуряваха на 4 часа на две от местата но нямахме избор при тази безработица. излишно е да споменавам че заплатите закъсняваха а когато се даваха бяха с удръжки за „липси на стоки установени при внезапни проверки“ разбира се без присъствието на някой от нас работещите. Заплатите вървяха на думи от 400-450 чисто но след тези липси – сме вземали по 270-300 лева. Имам няколко приятелки които споделят същите ситуации и при тях. Съжалявам, но имам семейство, майка съм на две прекрасни деца и не мога да си позволя да крадат собствениците от заработените ми пари за тези деца за да могат да си подържат високия стандарт. Не бих искала да говоря за какви мръсотии става въпрос в целта да се изкарат повече „кинти“ от обикновените хора

Xaxa. Shte otkriat 100 novi rabotni mesta Description: :) . Ami za stoticite malki biznescheta I magazincheta , koito shte falirat nikoi ne govori. V Usa naprimer se chudiat kak sega da premahnat golemite korporacii, koito precakaha celia malak I sreden biznes na horata. No Balgaria e tragnala po sashtia pat I tova ne e dobre.

И понеже защитаваш този дребен бизнес, нека ти дам следния пример. Бях в Блг със семейството в една голяма хранителна верига. Имаше промоция на Кока Кола – една бутилка от 2 л беше на цена 1,50, продаваха се само комплект от двойки шишета. Стандартната промоция, на която дори пише, че единичната бройка на Колата не е за единична продажба. Случайно се наложи да пазарувам в един от посещаваните в Дупница т.нар. малки магазинчета. И там продаваха разопаковани тези бутилки на цени от 2,20 лева на бутилка. Като се поогледах какво да видя – всичко което беше на промоция там го имаха с „нормалните“ цени.
Ще ти дам друг пример. Познат, който има малко магазинче от 15 години го засичах все вечерно време в същата хранителна верига. И след това разбрах, плодовете и зеленчуците след 20 часа са на 50-60 че и 80 % отстъпка, а от следващия ден той ми ги продава с нормална цена. И един случай. Имаше отстъпка от 40% на пилешки гърди. Нашенеца купи 25 килограма на около 6 лева за кило, познай…на следващия ден ги беше пуснал на „промоция“ от 8,50 лева, с почти 2 лева под ЦБА. Да не ти казвам, че беше изкупил луди количества от всичко с отсъпка и след това в разговори чупи пръсти, че печалбата едва му стигала да плаща сметките. Лятото беше на Бали с целото си семейство и всички карат модерни коли, ама те сигурно са от наследство

И Лидъл, после Кауфлнад май беше обещал кмето и тия с малките магазинчета, които „едва изкарвали да се прехранват“ да ги няма. Тъкмо ще видят как се изкарват парите от обикновените хора. Ако можех да си позволя гориво всяка седмица щях да пазарувам по два пъти в Каъфланд в Благоевград или в Била в Самоков, ама и тези пари за гориво ми са много. Но пък си заслужава заради цените. В Дупница цените са като на Витошка и Графа в София. А ние все пак сме едно големо село

Къв дребем бизнес и кви магазинчета бе.Като ония дето купуваха от китайците за по 3-4 лева а ни ги джиткаха за по 30-40 че и по 50 лева надценка за китайските боклуци.И с години ни смучаха паричките за те си вееха задниците по скъпите морета,иначе уреваа че ГУМ са бил зле с китайците.Спре им се уаждането.Една от тия дето щеше да става бедна заради китайците кара джип за 80 000 лева,а се оплаква че едва скалъпвала двата края.Е тва ги чека и тия магазинчета дето кушшуват колата на 1,50 и ни я продават на 2,40.Ахмаци,айдуци.Народо нема какво да яде а те турат яки цени.Илидало и билата и курфъра да влезат

Golem smeh ste hora. Neznaete kade ste se zapatili. No vie govorite ot stranata na tezi hora koito neiskat da si mradnat prasta gram da napraviat niakakav biznes. Zashtoto taka vi e po lesno. Da ne govorim che tova si e chist komunizam vashto. Daite na edin robovladelec da ni smuka I da go pravime oshte po bogat vmesto mnogo hora da sa bogati. Kato tia s malkite magazincheta pravat tezi ludi pari shto ne vzemete I vie da napravite I vie shte si hodite po ostrovite:). Taka e I na zapad komunizmo umre v Balgaria I horata oshte ne mogat da go osaznaiat tova. A tova oznachava che koito iska da ima poveche ot obiknovenia chovek shte triabva da si napravi chasten biznes nezavisimo kakav. Estestveno che golemite verigi shte imat po dobri ceni. NO tova ne e vaprosat. Trebva da gledate po globalno na neshtata. V USA poznavam hora koito sa po mizerni I ot nai niskoplatenia Balgarin I tochno zashtoto razchita che golemite korpuracii shte go napraviat po bogat Description: :) Koito iska da slaga komentar tuka da se predstavia s parvo I familno ime molia. Takiva anonimni sa mnogo jalki horica.

Какви промоции да правят като се чудят как да те ударят във всичко. Отивам да купувам риба от магазина на Минчовия площад и случайно видех собственика да полива рибата с вода. И знаеш ли защо за да замръзне и да тежи повече и аз да платя повече а той да изкара повече. Е такива са повечето тарикати у градо и затова да фалират


За или против, хубаво е, че и в Дупница, която се слави като търговски град, ще има нови големи търговски обекти и това ще даде възможност на дупничани за по-голям избор, а и със сигурност ще повиши и самочувствието им.

zadupnitsa.com

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien