ВЪРХОВНА ГЛУПОСТ! Сградите в Дупница се отоплявали с…минерална вода от Сапарева баня

Сградите в Дупница се отоплявали от...гейзера в Сапарева баня???

Уникална глупост се оказа, че е написана в териториалния план за справедлив преход, който бе дискутиран вчера на среща в Кюстендил. За нея обяви народният представител от ГЕРБ-СДС Радослава Чеканска, която обори и твърдението, изложено в плана, че областта разполага с три термални извора. „Област Кюстендил разполага с геотермален потенциал. В община Сапарева баня се намира изворът с най-висока температура на Балканския полуостров – 103 градуса. Така например, в град Дупница се използва като източник на отопление за редица обществени сгради. В момента се проучва трети извор в съседното село Бистрица“, цитира народният представител написаното в Плана. „Да, истина е че в Сапарева баня е най-топлият извор. Но никога, ама никога в община Дупница нито една сграда не се е отоплявала от термалните води на Сапарева баня. Ето, кметът инж.Методи Чимев е тук. Няма такъв огромен потенциал в областта. В Сапарева баня водата е раздадена до капка. Отопляват се само сградата на общината, училището и детската градина. Останалата вода е

Радослава Чеканска посочи няколко недоразумения и лъжи в Плана.

раздадена на хотелите. Ако бяха направили справка в Басейнова дирекция щяха да видят, че няма вода за разпределение. На термалната карта на област Кюстендил има два извора, няма трети. Какъв трети извор, който има и който цитирате?! В село Бистрица въобще няма започнат още, а тук пише, че има. Затова си направете корекциите“, призова Чеканска на срещата, на която присъстваха зaм.-миниcтъpът нa peгиoнaлнoтo paзвитиe и блaгoycтpoйcтвoтo Aнгeлинa Бoнeвa, зaмecтниĸ-миниcтъpът нa eнepгeтиĸaтa Ивa Πeтpoвa и Kpacимиp Heнoв. Тя настоя грешките и нереалните мерки да бъдат променени в плана.
„Искаме да развиваме туризъм в Дупница, Кюстендил, Сапарева баня. Това ми е любима тема… 6-та година Община Дупница, без да иска и 1 стотинка външно финансиране е на етап – разрешение за сондиране и проучване в село Бистрица. В продъжение на 2 години екипа на проф.Щерев направи проучванията. И влязохме в една спирала между отделните държавни институции – Басейнова дирекция и МОСВ. Трябваше да обясняваме, че не става въпрос за добиване, а за проучване. Няма да цитирам име на министър, нито на зам.министър, който ми каза: „Кмете, защо го бавиш. Почвай“. Ама аз не мога, защото не съм ЕТ или ООД. В крайна сметка трябва да получа 3 реда, които получих след още година и половина въртене на кореспонденция. Това което казвам е, че трябва да имаме подкрепа, съдействие и помощ, когато някой иска нещо да развива“, коментира Чимев, визирайки сагата със сондирането на минерална вода край село Бистрица.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien