В настоящия Общински съвет-Дупница няма хора на ДС. Агент Бор, Искър и други не успяха да влязат, ето кои са

Сътрудници на Държавна сигурност няма в настоящия състав на Общински съвет-Дупница. Това стана ясно, след като Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия извърши проверка на всички кандидати за съветници в Дупница и областта.

Проверени са 667 лица в цялата област, като 548 не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от Закона, а именно родени след 16 юли 1973 година.

Кандидат за общински съветник в община Дупница, издигнат от МК "ПК "Екогласност" – ПП "Българска Социалдемокрация" с псевдоним Искър е бил Георги Димитров Рангелов. Той е бил действащ агент от 1979 година до 1990 година.

Друг неуспял кандидат за съветник е Димитър Викторов Кабакчиев от листата на "Коалиция Дупница". Той е работел като агент с псевдонима Виктор и е сътрудничил от 1983 до 1989 година.

Роденият в село Крайници и кандидат за съветник от листата на БСП-Дупница Димитър Кирилов Бошняков е също сред агентите от ДС, които са били вербувани. Агент Бонев е започнал работа от 1977 година, като в протокола на Комисията пише, че съществуват данни в наличните документи, удостоверяващи принадлежност на Димитър Кирилов Бошняков към органите по чл. 1 и след 10.11.1989 г. Друг от листата на БСП в Дупница, за който не е тайна и бе обявено преди години е Иван Шопов с агентурен псевдоним Танк, като съдържател на явочна квартира. Той е бил в ДС от края на 1972 до 1974 година. Шопов не влезе в настоящия общински съвет. БСП-Дупница е разполагала с още един от състава на ДС в листата си, за който също не е тайна и бе отворено досието му преди години. Чавдар Василев Милошев е бил щатен служител като от 24.06.1981 година е назначен за разузнавач 6-та степен. Той също като Шопов бе част от предходния състав на местния парламент.

ДС-човек е имало и в листата на Движение 21 в Дупница. Това е Васил Славев Зрънчев с агентурен псевдоним – Бор. Той е бил съдържател на явочна квартира от 1985 година до 1990 се посочва от Комисията.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien