Тодор Петков: Места в детските градини в Дупница и селата има, таксите остават сред най-ниските в страната

Какво трябва да знаят родителите на децата, които от есента ще тръгнат на детска градина?! Всичко за сроковете, приема, условията и има ли достатъчно места, отговаря Началникът на отдел "Образование" към Община Дупница Тодор Петков.

– Какво трябва да знаят родителите относно кандидатстването в детска градина през тази година?

– Родителите на деца, които през 2019 г. навършват 3 години и желаят да ги запишат в детска градина трябва да подадат заявления за кандидатстване. Заявленията са по образец, изготвен в детската градина. За едно дете могат да се подадат документи  в една или повече детски градини по преценка на родителите. В населените места, където няма яслени групи, например с. Червен брег и с. Крайници могат да се приемат и 2 –годишни деца. Заявленията могат да се подават не само в централните сгради, а във всички, където има детски групи. Целта е да се улеснят родителите на деца в селата като се посочва за коя сграда се кандидатства. Напомням, че прием се прави само за първа възрастова група, т. е. 3-годишните деца. По принцип приемът в детските градини е целогодишен и деца могат да се записват при наличие на свободни места.

Тодор Петков

Тодор Петков

– Има ли достатъчно места в детските градини за всички желаещи?

– Смятам, че през 2019 г. всички желаещи родители ще могат да запишат своите деца. Местата са достатъчно и вярвам, че ще бъдат удовлетворени всички заявления. Има детски градини, към които се проявява по-засилен интерес и заявленията са повече от местата. Тогава се налага да се прилагат критерии, които да подредят децата и те са следните, изброени в низходящ ред: деца – кръгли сираци; деца в приемни семейства; деца с един жив родител; деца със специални образователни потребности; деца с родители, редовни студенти; деца с братя/сестри в същата детска градина; поредност на подаване на документите. Освен в целодневна организация, децата могат да бъдат записвани и в почасова, полудневна или самостоятелна. Родителите, които проявяват интерес към тези форми на организация могат да получат допълнителна информация в самите детски градини.

– Кога стартира кампанията по приема в първа група и какви документи са необходими?

– Документите ще се приемат от 1 до 15 март 2019 г. включително. Както казах заявлението е по образец, предоставен от самата детска градина. Необходимо е да се покаже и удостоверение за раждане, но не е нужно да се предоставя в детската градина. Важно е родителите да запазят входящия номер на заявлението, защото чрез него ще може да се направи справка в класирането за приетите деца. Тази мярка се въвежда във връзка със защитата на личните данни. Родители, които смятат, че децата им не са класирани без причина, могат да оспорят класирането в детската градина и да изискат допълнителна информация за причините. Дирекция „Хуманитарни дейности” в Община Дупница също ще съдейства при необходимост. На 25 март 2019 г. всяка детска градина ще обяви списъците на приетите в първа група деца. Записването ще става в периода от 26 до 29 март 2019 г. включително. След края на първата кампания ще се обявят свободните места и сроковете за подаване на нови заявления. Приемът за първа група продължава до 1 септември, а при наличие на свободни места деца могат да се записват целогодишно.

– Има ли промяна в таксите за ползване на детски градини и какви са те към момента?

– Таксите за ползване на детски градини в община Дупница са едни от най-ниските в страната и са 2.00 лева на ден за първа и втора възрастови групи (3-4 годишни) и съответно 1.70 лева за трета и четвърта възрастови групи (5-6 годишни). В някои детски градини се организират различни допълнителни дейности като танци, спорт, английски език и други, които нямат задължителен характер и родителите сами трябва да преценят необходим ли е такъв разход.

– Има ли проблеми с материалната база на детските градини и в какво състояние е тя?

– За съжаление трябва да признаем, че към момента някои групи към детски градини ползват пригодени сгради, които не осигуряват еднакво добри условия на отглеждане на децата. Усилията на общинското ръководство е към затварянето на тези помещения и това ще се реализира с построяването на новата сграда за детска градина в жк „Бистрица”. Предполагам, че от следваща учебна година ще може да се похвалим, че всички деца на Дупница се радват на хубави и благоустроени детски заведения. Изискват се повече усилия от общината и колективите за облагородяване на дворовете и осигуряване на повече уреди за игра в тях. Тук е важна ролята и на родителите, които могат да се включат с идеи и доброволен труд.

– Вашият съвет към родителите?

– Моят съвет е децата да бъдат записвани в детска градина. По този начин те се подготвят за училище и е факт по-лесната адаптация след това. Особено важно е, че за 5 и 6-годишните предучилищното образование е задължително и родителите трябва да запишат и осигурят посещението на своите деца или в детска градини или в училище. Образователните експерти в общината извършват непрекъснати проверки и се съставят актове за установяване на административно нарушение на родители, които не са осигурили предучилищното образование на своите деца. Напомням, че родителите трябва да се запознаят със задължителните изследвания и документи от личния лекар при записване на своите деца.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien