С емоции и напрежение заради данъците и таксите, ОбС-Дупница изпрати 2019 година

С много емоции, нападки и размяна на реплики ще се запомни последната сесия за тази година на ОбС-Дупница. На нея бяха разгледани три докладни, касаещи промяна в данъците и таксите за домашни любимци, данък сгради и такса битов отпадък.
Тонът за размяна на реплики бе поставен още на докладната за увеличение на таксата за домашни любимци. Предложението бе да се вдигне от 10 на 20 лева годишно, което срещна съпротива у групата на БСП. Основният мотив бе, че има коректни и съвестни стопани, които ще бъдат принудени да плащат двойно, докато тези, които не са ги регистрирали досега, пак няма да го направят и плащат нищо. Не бе подмината и темата за общинския приют, който се финансира единствено и само със средства от местния бюджет. От такса куче, събираемостта е около 3000 лева, а разходът годишно само за дейностите в приюта без заплатите е 10 пъти повече, отбеляза председателят на ОбС Костадин Костадинов. В крайна сметка с 14 За и 11 Против, таксата от 10 лв за куче бе запазена. Също така стана ясно, че след Нова година започва масова проверка за домашни любимци, които не са регистрирани.
Напрежението взе да взима връх на следващите две докладни, а Костадин Костадинов и Първан Дангов бяха в центъра на размяната на реплики. Александър Анин от БСП изрази възмущение че увеличението е с 80%, но получи отговор от Вергил Кацов, който го апострофира, че дупничани плащат в левове, а не в проценти. „Увеличението касае 35 стотинки на месец за селата и 1,70 за живущите в първа зона в града. Процентно 70-80% звучи много, но в действителност говорим за суми, които не мисля, че са непосилни за хората. Не мислете, че хората не мислят, и не могат да преценяват. Напротив, не ги подценявайте. Затова трябва да се знае конкретното увеличение. Защото, разликата от 600 000 лева например, с която се покрива сумата за сметосъбиране и извозване идва от други пера. Защо тази сума да не отива за дейности по капиталови разходи за нови улици, за озеленяване, за стимулиране на младежите от спорт, образование. Хората искат да живеят по-добре и могат да оценят това увеличение, което пак казвам е между 35 стотинки и 1,7 на месец. И това увеличение пак няма да покрие целия разход“, обясни Кацов. Както е известно, цялата сума, която се събира от ТБО отива само за тази дейност, а разликата се доплаща от местните приходи. Реплики си размениха и кметът инж.Методи Чимев и Първан Дангов относно разходите за сметосъбиране и извозване. „Хайде да не изваждам данни колко струваше на Общината по Ваше време г-н Дангов, когато се ползваше старото сметище. Защото разходът е по-нисък в сравнение с вашето време“, на което Дангов отвърна, че това не е истина. Бившият кмет от БСП отправи упрек, че фирма, която има 250 служители, разкрила е работни места и досега е плащала 15 000 лв на месец, а след увеличението ще плаща 22 000 лева за „изхвърляне на чашки от кафе“ и така ли се подпомагат инвеститорите. Костадинов избухна и попита бившия кмет дали знае колко плащат училищата в Дупница и болницата. „Стига с този популизъм. Ще ви припомня 2015 година, когато на председателски съвет се събрахме и избрахме да бъде изградено депо край Пиперево. На следващия ден на сесията, популистите се отметнаха. Досега да сме изградили депо и да не плащаме толкова за извозване до Костинброд и да не водим този дебат“, обърна се Костадинов. В крайна сметка докладната бе приета.
Между 35 стотинки на месец и 1 лв е увеличението и на имотните данъци, която също бе приета.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien