РЕКОРДНО! Над 5,5 млн. лв е заложената от Община Дупница сума само за капиталови разходи. Проекто-бюджетът е с 4 млн.повече

Бюджет 2020 е „амбициозен“ и с акцент селата. Така определи проекта за финансовата рамка на община Дупница за тази година зам.кметът по икономическите въпроси Олга Китанова на пресконференция днес. Тя, заедно с бюджетара Павел Петров обявиха намеренията на кметския екип за приходната и разходната част през следващите месеци. „Общата финансова рамка е в размер на 35 780 000 лева, което е с 4 млн. повече в сравнение с миналата година. Увеличението идва основно от държавната субсидия в размер на 2,4 млн. лв, от които 90% са заради увеличението на заплатите в сектор „Образование“, както и от увеличението на собствените приходи в размер на 1,5 млн. лв от увеличението на таксата битови отпадъци и някои данъци. Постарали сме максимално подробно и прозрачно да покажем разходната част, най-вече в капиталовите разходи“, обясни Китанова. „Увеличението е с 1,6 млн. лв в сравнение с миналата година. Такъв ресурс досега не е заделян никога. През миналата година бяха 3,9 млн. лв, а сега са 5,56 млн лв. Като трябва да се отбележи, че в тази сума не попадат разходите за изкърпване на уличната мрежа в града и селата, където са заложени допълнително над 200 000 лв за малките населени места и 150 000 лв за града и увеличението е от собствените очаквани приходи, а не от държавната субсидия“, уточни Петров.
„Бяхме поставили задача на кметовете на села и наместници да подготвят списъци за ремонтните дейности, които трябва да се извършат при тях и по-голямата част успяхме да ги включим за реализиране. Стартира подмяната на водопровода в село Бистрица, ще бъдат изградени детски площадки в Червен брег и Крайници, ремонт на кметството в Яхиново, както и спортна площадка, детската градина в Крайници ще бъде ремонтирана, в Джерман ремонт на съблекални на стадиона и улица „Г.Димитров“… За град Дупница сме заложили основен ремонт на 12 улици. Знаете, че политиката на общинското ръководство включва не само подмяна на асфалтова настилка и тротоари, а и подмяна на подземната инфраструктура, за да се решава трайно проблемът с години напред. Имаме разговори в тази посока с водното дружество и имаме съгласие – материалите от Общината, а трудът и дейностите от тях. И в този ред на мисли, си даваме сметка за един недостатък, че досега ремонтите стартираха втората половина на годината. По обясними причини нямаше как да се дъвършват в същата календарна година и това създава сериозен дискомфорт за жителите. Поради тази причина, колегите вече подготвят документите за обществените поръчки, които да можем да обявим в края на февруари или началото на месец март и през месец май да могат да стартират, за да приключат преди зимния период“, обясни още Китанова.
Финансирането за двойки с репродуктивни проблеми е увеличено с 50 % и от 20 000 лв, е заложено да бъде 30 000, увеличение има за подпомагане на социално слаби хора, даровити деца, за дофинансиране на училищата с маломерни паралелки… Субсидиите за спортните клубове остават в размера от миналата година – 90 000 лв, целева субсидия от 80 000 лв е заложена за ФК „Марек“. Увеличение от 15% на брутното възнаграждение на общинска администрация е заложено в намеренията на кметския екип. „Сумата не е от местните данъци и такси, а стойността на увеличената държавна субсидия, която е със 120 хил.лв за годината. Правя това уточнение, за да не се изтълкува, че виждате ли – вдигнаха данъците, за да си вдигнат заплатите“, обясни финансовият ресорен зам.кмет. 100 000 лв са заложени като резерв в бюджета за възникнали непредвидени дейности.
Предложението на кметския екип обаче може и да претърпи корекции, след провеждането на общественото обсъждане в понеделник. То е насрочено за 17,30 часа в заседателната зала на Община Дупница и там всеки може да даде свои предложения във всяко едно отношение, които да бъдат включени в проекто-бюджета, който впоследствие ОбС-Дупница да разгледа. Очаква се това да стане в рамките на месец февруари на редовна или извънредна сесия.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien