ПРИДОБИВКА! Планинските спасители от Дупница се сдобиха с модерен джип (СНИМКИ)

Дупнишките планински спасители вече ще бъдат с една идея по-бързи и моболни при своите акции в планината. От Планинската спасителна служба към Българския червен кръст предоставиха модерен Форд Рейджър на дупнишкия отряд №9 за изпълнение на спасителните акции. От ПСС предоставиха само още един автомобил, на отряда в Карлово.

"Разбира се, че сме много доволни, защото не е тайна, че имахме нужда от такъв автомобил. От години се борехме и в крайна сметка се случиха нещата. Благодарим за това на колегите от централата", лаконичен бе Началникът на отряда Кирил Чолаков.

От броени дни, Рейнджърът е на разположение на

От броени дни, Рейнджърът е на разположение на „ангелите от планината“.

Автомобилът ще бъде оборудван за оказване на първа медицинска помощ на пострадали още на място. Возилото разполага и с две различни една от друга джипиес-системи за проследяване денонощно във всеки един момент.

"Ангелите от планината", както са известни дупнишките спасители, покриват най-тежкия и опасен район в България. Само преди месец бе възобновена идеята с изграждането на пункт в района на Седемте езера, която да бъде и база на ПСС-Дупница. За целта, бяха отпуснати над 300 000 лева от държавата за изграждането й. Преди 3 години трябваше да бъде изграден такъв, но тогава се провалиха нещата с официалния мотив – липса на кандидат да изгради дървената постройка. Впоследствие се разбра, че всъщност от НП "Рила" са объркали документално нещата и процедурата тръгна отново. И в момента, поради липса на база, дупнишките спасители пътуват при акция от Дупница или от Паничище, където нощуват в уикендите, когато дават дежурства на доброволни начала и губят ценно време за реакция при подаден сигнал за бедстващи в района на Седемте езера.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien