Пътя на християнството е минал по Струма и Джубрена много преди да стигне до Сердика. Това показват археологическите проучвания край църквата „Св. Спас”

Резултатите от извършеното миналата година археологическо проучване на раннохристиянската базилика и средновековна църква „Св. Спас” в Червен брег бяха показани в Дупница.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Доцент Светла Петрова от Националния археологически институт при БАН разкри интересни факти от проучването. В района на днешното село Червен брег е имало селище, предшестващо създаването на древна Германея. На терена са открити керамични материали от първи век, строителни материали от предримската епоха, множество зидове, стигащи до 1,80-2 метра. Разкрити са и строежи, потвърдили очакванията на археолозите там да има раннохристиянски и по-ранни градежи. Пътя на християнството е минал по Струма и Джубрена много преди да стигне до Сердика разказаха специалистите. Проучването на района около църквата“ Св. Спас“ в с. Червен брег трябва да продължи и да се търсят възможности за концервация и рестраврация, за да се съхрани обекта, категорични са учените. Необходими са средства за предстоящият археологически сезон, след това за консервация и реставрация ще се търси финансиране с европейски средства.По време на срещата в Дупница, председателят на фондацията „Свята България" Георги Чараклиев подчерта ролята, която тя има в спасяването на църквата и стенописите.

Още по темата за църквата "Свети Спас" ТУК

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien