ОФИЦИАЛНО! Започна изграждането на база на Седемте езера (СНИМКИ)

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров, депутатът Радослава Чеканска, планинските спасители от Дупница, кметът на Сапарева баня Калин Гелев и служители от НП „Рила“ участваха в днешната церемония „Първа копка“ за изграждане на Контролно-информационен пункт „Седемте Рилски езера“.
Дългоочакваната база, която е най-вече важна за „ангелите от планината“ ще бъде готова до няколко месеца, като голяма заслуга за реализацията имат както депутата Чеканска, която бе движещата сила, също така и Калин Гелев. Средства за изграждането бяха отпуснати от Министерски съвет преди 3 години в размер на 290 хиляди лева, но след като от НП „Рила“ забавиха проекта, се наложи да бъдат осигурени допълнителни средства, които Димитров отпусна.
Водосвет за здраве и късмет отслужи отец Георги Паликарски.
След построяването на Контролно-информационния пункт (КИП) в част от сградата ще се предоставят помещения за база на Планинска-спасителна служба при БЧК за осигуряване на целогодишно дежурство от планински спасители за по-бърза и своевременна реакция при обезпечаване на пострадали туристи. Досега, спасителите при всяка акция се налагаше да тръгват от Дупница и губеха повече от 2 часа време за оказване на помощ на пострадал или бедстващ.
С изграждането на обекта ще се гарантира и присъствието на служители Паркова охрана и ще се създадат оптимални възможности за провеждане на интерпретативни и образователни програми за посетителите и осигуряване на тяхната безопасност.
Контролно-информационният пункт (КИП) ще се използва за нуждите на парковата охрана на Национален парк „Рила”, където служители на Дирекцията ще дават информация на посетителите на парка за туристическите маршрути, местните забележителности, биоразнообразието, правила за поведение на посетителите, режимите и нормите в защитената територия.
Необходимостта от изграждане на Контролно-информационен пункт в близост до хижа „Рилски езера“ се обуславя от големия интерес и увеличаване броя на посетителите в района на циркуса на Седемте рилски езера. Със създаването на пункта ще се постигне по-ефективна контролно-охранителна дейност, управление на туристопотока, както и ще спомогне за провеждането на образователни програми и кампании за екологичен мониторинг на биотичните и абиотичните показатели. Опазването на ландшафтното и биологично разнообразие на района е приоритет на МОСВ, респективно на Дирекция „Национален парк Рила”.
Общата стойност на дейностите по изграждането на обекта е в размер на 497 381,15 лв. без ДДС, осигурени от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/.


Print Friendly

1 Коментар на ОФИЦИАЛНО! Започна изграждането на база на Седемте езера (СНИМКИ)

  1. пл. спасител // 13.08.2020 в 16:52 // Отговор

    И Христо Апостолов да е жив и здрав! Има огромна роля в случването на това всеобщо благо и ние сме му благодарни от сърце.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien