Общината иска 4 обекта в Дупница да станат паметници от национално значение

Крепостта "Кулата", "Джамията", "Часовниковата кула" и бившият "Младежки дом" да станат архитектурни забележителности от национално значение, иска в писмо до Министерство на културата кметът на Община Дупница инж.Методи Чимев. С промяната на статута им от местно в национално значение, ще се даде възможност на Общината да осигури много по-лесно и повече средства за възстановяването им, тъй като собственото участие за финансирането от местния бюджет ще бъде в пъти по-djamiq-620x264малко. За Часовниковата кула и ремонтът й с прилежащите части, Община Дупница кандидатства за финансиране по трансгранично сътрудничество, за "Джамията" до дни ще бъде обявена поръчката за изпълнител, който да я възстанови като средствата са изцяло от местния бюджет.
"Поискали сме да бъдат определени границите, режима на опазване и статута на друга забележителност "Свети Спас" край село Червен брег като недвижим културен обект. В следващия етап ще бъде подаден Аракчийски мост също за паметник от национално значение, което да ни даде възможност за финансиране впоследствие, с което да го възстановим. Очакваме да направим среща по темата и предложенията ни в културното министерство", коментира инж.Чимев.
Жителите на община Дупница могат да предлагат сгради и терени, които да бъдат определени като недвижима културно-историческа ценност като запишат и мотивите си за това. Предложенията да се изпращат на hmuseum_dtsa@mail.bg.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien