НЕПРИЯТНО! Дупница е рекордьор в областта по ПТП-та

Изключително неприятна статистика бе разпространена от пресцентъра на МВР свързана с ПТП-тата на територията на област Кюстендил. Оказа се, че Дупница е абсолютен рекордьор в неприятната класация. За периода от 1 юни на 2018 година до 1 август на същата година, в Дупница са регистрирани 53 катастрофи, при общ брой за цялата област – 95 (28 тежки), което е повече от 50% в областта. От тези 53 ПТП-та има 2-ма убити и 12 ранени, показва още статистиката на МВР. Втори в класацията са Кюстендил с 38, без смъртен случай и Рила с 4. Абсолютен рекордьор е Бобов дол, където за този 3-месечен период не е регистрирано нито едно ПТП.

Възникнали ПТП с  деца и юноши до 17 години за същия период са 8, като в Кюстендил са регистрани 6 (без загинали), а в Дупница са другите 2 случая с 1 смъртен случай и 3-ма ранени.

Като участници в движението пострадалите са били 36 души в качеството на водачи. Пътно-транспортни произшествия с пострадали в населени места са 17, а в извън населени места – 11. В 100 % от всички ПТП най-вероятната причина е нарушение на водача, като нНай-честото нарушение е „несъобразена скорост“ – 21,05 % от всички нарушения, следвано от „отнемане на предимство на кръстовище“ с 16 %.

Тенденцията от този 3-месечен период на миналата година се запазва от началото на 2019-а. Общият брой регистрирани ПТП-та в областта за периода от 1 януари до 31 май са 148 (29 са тежки). Без конкуренция, водач в негативната класация е Дупница с 84 пътно-транспортни произшествия, което на практика е почти 60% от общия брой. Следва Кюстендил с 53, Рила е с 6 и Бобов дол с 5 ПТП-та.

За същият период на възникнали ПТП с деца и юноши са регистрирани 9 случая – 7 в Кюстендил и 2 в Дупница, за радост без фатален край.

За сравнение със същия период на миналата година – пътно-транспортните произшествия са с 10. по-малко, но тежките ПТП са с 15 повече. Загинали са равен брой, а ранените са с – 23-ма повече. В 95,27 % от всички ПТП най-вероятната причина е нарушение на водача. Най-честото нарушение е „друго нарушение на водача“ – 26 % от всички нарушения, следвано от „несъобразена скорост“ с 17 % и „внезапна промяна посоката на движение“ с 15,50 %.

 

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien