„Майстори“ отново на сцена през септември, директорът на дупнишкия театър се извини

Постановката „Майстори“ няма да бъде представена юни месец пред дупнишката публика. Причината за това е, че гост-актьорът Димитър Живков, който играе главната мъжка роля на майстор Живко стартира международно театрално турне. Това съобщи на пресконференция днес директорът на ОбДТ “Невена Коканова“ Валентин Балабанов.
Припомняме, че поради неочаквано големия интерес по време на безплатната премиера на 21-ви май десетки дупничани не успяха да влязат в театралния салон. Това бе поводът веднага да бъде поставена друга дата за този месец, но този път с платени билети. Въпреки създалата се ситуация, надеждите на театралното ръководство са, че през следващия сезон, който започва септември месец, „Майстори“ ще бъде изиграна толкова пъти, колко е необходимо, за да бъдат удовлетворени очакванията на всеки един зрител.
Директорът отбеляза, че действително за премиерния спектакъл бе допусната грешка по отношение на поканите, които бяха раздадени с цел да липсват празни места в салона. Идеята не бе съобщена официално пред обществеността, но пропускът няма да бъде повторен, увери още той. Обърна внимание и на факта, че преди години по време на безплатни постановки изходите на театъра са били запушвани заради правостоящи зрители. Тази практика е напълно прекратена вече, тъй като има забрана от противопожарните служби заради риск от поява на авария.

Предстоят разговори и с общинското ръководство по отношение на много липсващи щатни места за технически екип в театъра. Според Балабанов позициите са крайно необходими, за да функционира един театър на нормално ниво. Малка част от необходимите длъжности са за продавач на билети, счетоводител, реквизитор, артистичен секретар.

Темата за поредицата от падащи гостуващи представления също бе засегната. Основната причина да не се състоят според него е, че се предлагат прекалено високи суми за дупнишката публика. Друга причина е цялостният организационен проблем в театъра и навика на зрителите в цялата страна да посещават единствено постановки с известни лица от екрана.

Извинение отправи Балабанов към всички медии поради лична негативна публикация в социална мрежа. Недоволството му бе породено от медийни публикации, отбелязващи големия брой недоволни зрители, желаещи да присъстват на безплатаната премиера на „Майстори“.

 „Извинявам се на медиите, че бях „гневен“. Положението покрай премиерата бе изключително напрегнато. Театърът е под санитарния минимум и огромна част от административната работа падна върху мен. Не искам да се оправдавам, но причината бе, че ми се покачи доста напрежението. Грешката ми и бе, че не уведомихме всички медии какъв ще бъде плана по отношение на поканите. Дадох задачата на актрисата Виктория Янева, моля за извинение. Истина е, че всички седим на един клон, клонът на културата и трябва да бъдем заедно. Винаги съм бил против решението на общината да позволяза да се играят безплатни представления. Това е нож с две остриета. Октомври месец ще предложа на кмета Чимев новото представление да бъде изиграно с платен вход преди премиерата, а на празника на града, общината да подари на гражданството постановката. Но пак ще направим някакво ограничение, защото друг вариант не е възможен. Знаем всички, че щом има гювеч, всичко тича да гледа. Масово на безплатните представления влизат хора, които не са стъпвали в театъра. Влизат с бебета, говорят си по телефона, а това много пречи на артистите. Когато човек даде съзнателно пари, той вече знае за какво отива. Ще се опитам да се преборя с това, макар, че не знам как. „Майстори“ ще бъде изиграна в Дупница докато има публика, колкото пъти е необходимо“, каза на пресконференцията Балабанов.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien