Любопитно! Две летища в България носят името на Станке Димитров, има ги на световната карта на авиацията

Законите могат да се изменят, нормативните документи също. А влизането им в сила след първо, второ, трето или десето четене е въпрос на месеци, година-две най-много. Не така обаче стоят нещата, когато става въпрос за промени в картите на авиацията.

Оказа се, че във всички авиационни документи, карти в цял свят, две от неофициалните летища в България носят името на Станке Димитров, както се е казвал Дупница преди 1989 година. Летището край Крайници е в обсега на община Сапарева баня и според идентификатора на FAA e "Stanke Dimitrov Airport" под номер LB22. Преди години, въпросното летище е използвано предимно за селскостопански дейности, а успоредно на него са укрепления за самолети.

В регистрите има още едно летище – става въпрос за уширението преди разклона за Бобошево. То се казва "Stanke Dimitrov Highway Strip Airport" и е с регистрационен номер LB37. То никога не е било действащо, но е правено с превантивни жели. "Летището при Крайници са води запасно. То никога не е било официално, както и това при Усойка, а са по-скоро аварийни. В авиацията някои неща бавно, много бавно се изменят", обясни Петьо Кюркчийски, известен в Дупница като човека-планер, тъй като е по-често във въздуха, отколкото на земята.

stanke2  stanke1

Петьо Кюркчийски

Петьо Кюркчийски

Print Friendly

3 Коментари на Любопитно! Две летища в България носят името на Станке Димитров, има ги на световната карта на авиацията

  1. Не трябваше да се преименува града, особено на Дупница. Не трябваше да събарят паметника на центъра, въобще Панчо направи куп простотии и с това съсипа града за дълго.

    • Роза,точно заради Панчо и заради преименуването не е съсипан града.Има много,много други причини.А дали знаете ,че Станке Димитров е бил един от организаторите на атентата в църквата Света Неделя,при който загива не малка част от елита на България по това време????

  2. Тоя толкова глупости направи толкова простотии… Затова и хората не искат да го чуват!

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien