Комисия идва за Дупнишката крепост и „Св.Спас“ в Червен брег, ще стават паметници на културата от национално значение

Прочистване от дървета и храсти в местността "Кулата" се извършва от служители на Община Дупница. Причината е започващата в понеделник междуведомствена комисия, назначена от Министъра на културата за определяне на граници и режими на опазване на археологически обект – Късноантична крепост със средновековна кула в местността. На база заключенията на комисията ще бъде променен статута на обекта от местно в национално значение.
Както е известно, Община Дупница рестартира проекта за реставрация и възстановяване на Дупнишката крепост във вида, за който има изготвен проект от арх.Юли Фърков за реставрация и консервация, и превръщането й в археологически парк.
sv-spasАрх.Фърков е човекът, по чийто проект бе изграден Цари Мали град край Белчин. В проектът му е заложено възстановяване на крепостните стени, изграждането на кулата, музейна експозиция и др. както и туристически път до него, което се очаква да привлече впоследствие туристи. Проектът бе изготвен през 2010 година, но тогавашното общинско ръководство закъсня да го внесе с четвърт час и отпадна за финансиране.
Другият обект, за който ще се промени статута в паметник от национално значение е църквата "Св.Спас" с раннохристиянска базилика под нея, за което са извършвани археологически проучвания в село Червен брег. "Комисията от НИНКН ще бъде в Дупница през цялата следваща седмица за двата обекта. Върху археологически обекти е забранена всякаква интервенция свързана със засаждане, строеж, допускане на животни и всички дейности, които по някакъв начин унищожават историческото наследство, без изричното съгласие на НИНКН. Законът вменява тази отговорност на контрол и защита на местните власти, което е описано в Закона за културното наследство", обясни директорът на Исторически музей-Дупница Анелия Геренска.
През следващата седмица ще бъдат изпратени писма до собствениците на домашни животни в района, че е забранено пускането им в района. При констатирани такива, ще бъдат санкционирани.
halm-kulata
Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien