Как една дузина мъже рискуваха живота си за 3-ма безхаберници

На 20 май миналата година Лияна Панделиева написа „Трима безотговорни 20-тина годишни говедца, без никаква подготовка, без екипировка, без никаква мисъл в главата и естествено – без планинска застраховка – тръгнали да се катерят по планините – хей тъй, на скок-подскок да стигнат хижа "Рай". И естествено – загубили се“ изказването на журналистката е по повод спасителната операция по издирването на тримата младежи, изгубили се в Централен Балкан. Тогава мнозина критикуваха Панделиева, но тя е много права. Самоуверени и безхаберни младежи се разхождат из планините, без да осъзнават как с поведението си могат да застрашат живота на още много други хора, тръгнали да им оказват помощ. Вчера една дузина мъже също рискуваха живота си за поредните трима безхаберници. Трима младежи тръгнали в събота следобед от хижа Рилски езера към хижа Иван Вазов и вечерта към 20:00 часа връзката на един от младежите с родителите му е изчезнала. От 05:00 часа сутринта екип на ПСС-Дупница от 5 души е започнал да издирва момчетата. По-късно и втора група се включи в издирването. При изключително тежки метерологични условия седем спасители тръгнаха по дирите на младежите и попаднаха на лавина. В местността „Бандерата“ лавината удари групата дупнишки спасители и само късметът и опита ги спаси. „ Ако лавината бе паднала минута по-рано ставаше страшно“, заяви един от спасителите. Той допълни, че са паднали последователно две лавини. Първо се е изсипала малката, а след това и голяма, която е затрупала 3-ма души и само бързата реакция на техните колеги ги е спасила. Ето какво написа на страницата си Венци-хижаря на Иван Вазов „Лавината е била брутална целия скат се беше изсипал, но поради бурния вятър нямаше и следа от това какво се е случило по-рано. Дори коментирахме ако е имало хора какво е щяло да се случи защото фронта и беше огромен. Трите момчета са имали голям късмет, че са минали между двата фронта, който нас не ни пожалиха“. Венци описа и други подробности за пристигането на младежите в хижа Иван Вазов.

Ето без редакция неговото мнение : Събудиха ни вечерта в 00:30часа, след като са тръгнали от хижа "Рилски Езера" около 15:00 часа, според персонала там. Минали са през старата хижа на второто езеро, която е била заключена и са продължили към нас. Бяха много изморени. След като ги чухме да викат, първото нещо беше да стоплим чайника и аз взех лопата да разкопая входната врата на хижата за да могат да влязат. НЕ НИ КАЗАХА, ЧЕ СА СЕ ОБАЖДАЛИ ДА ПОДАВАТ СИГНАЛ, ЧЕ СА СЕ ИЗГУБИЛИ. Въпреки това преди да тръгнеме да се връщаме към София в неделя в 9:50 ги събудих и записах телефоните на родителите и на тримата, за да се обадя все пак. МОМЧЕТАТА НЕ ИСКАХА ДА ДАДАТ ТЕЛЕФОННИТЕ НОМЕРА НА РОДИТЕЛИТЕ СИ, НО ВСЕ ПАК ГИ УБЕДИХ ДА МИ ГИ ДАДАТ ЗАЩОТО БЯХ СИГУРЕН, ЧЕ ЩЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАТ И ЩЕ ЗВЪНЯТ НА ПСС. След като пристигнахме в 16.40 на хижа Рилски Езера разбрахме за акцията, при която Лавината е ударила спасителите. Ние минахме преди това от там и Лавината е била брутална, целия скат се беше изсипал, но поради бурния вятър нямаше и следа от това какво се е случило по-рано. Дори коментирахме ако е имало хора какво е щяло да се случи защото фронта и беше огромен. Трите момчета са имали голям късмет, че са минали между двата фронта, който нас не ни пожалиха– В Събота на обяд южния вятър на билото на зелени рид ни накара да му се поклониме до земята,с нас имаше група от лавинен курс с няколко планински спасители, които се отказаха, когато започнаха изкачването на Зелени рид, въпреки че беше около 12:00 часа. Хората прецениха, че няма да стигнат до Вазов с тази група, което беше правилно решение. Неделния юго-западен ураган ни накара да излазиме целия Зелени рид. Днес като се връщахме от хижата трябваше да се борим с новия 130см сняг, паднал през нощта и почти закрил маркировъчните колци, като добавиме и мъглата, гъста като кисело мляко, всеки един кол сме го търсили с компас. ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ЩЕ НАПИША, ЧЕ СЕ ТРЪГВА СУТРИН РАНО, А НЕ В 15:00 ЧАСА. ЧЕ Е ДОБРЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ С МАРШРУТА ВНИМАТЕЛНО ОЩЕ ОТ ВКЪЩИ И Е ХУБАВО ДА ИМА НЯКОЙ В ГРУПАТА МИНАЛ ПО ЗИМНИЯ МАРШРУТ.ЗАРАДИ БЕЗРАСЪДСТВОТО НА МОМЧЕТАТА МОЖЕШЕ ДА СТАНЕ ГОЛЯМА БЕЛЯ С ДУПНИШИКИЯ СПАСИТЕЛЕН ОТРЯД.

Print Friendly

18 Коментари на Как една дузина мъже рискуваха живота си за 3-ма безхаберници

 1. Анонимен // 02.02.2015 в 9:36 // Отговор

  много точно . самоуверени безделници шетат по планините без да мислят за последствията

 2. Анонимен // 02.02.2015 в 9:57 // Отговор

  Безхаберници…меко казано

 3. Айде бе до вчера цвъркахте и се молехте сега убиждате шибалници тъпи

 4. Ще ги обиждат. И с право са за обиждане безхаберни самовлюбени идиотчета. Надявах се да оцелеят и се радвам че всичко приключи успешно, но дано имат вече по една обеца на ухото си. Заради тяхната глупост се рискува живота на 12 мъже със семейства. Задавате ли си въпроса че Емил Павлов един от потрупаните спасители, прокурор, със стабилна заплата и семейство, баща на две деца е тръгнал в тоя зимен ад да спасява тримата олигофрени. Или Кире или Иван другите двама потрупани. Все хора със семейства. И забележете работят доброволно без пари без нищо, а само от любов към планината. Трите идиотчета са БОКЛУЦИ. Обадил си се че си се изгубил па майка му дееба обади се после че си пристигнал. Или самовлюбените дрисльовци ги е било срам да си признаят и гордостта им е накърнена. Но рискуваха живота на едни мъже, които зарязаха семейства си, за да тръгнат да ги спасяват ТЯХ. Но тримата никога няма да са мъже а ще си останат женски полови органи. И дори да не искат да си го признаят вътрешно в себе си ще знаят че е така.
  А на спасителите – Евала пичове да сте живи и здрави и все така благородни.

 5. Браво Гюров абсолютно си прав

 6. Костадин В. // 02.02.2015 в 11:56 // Отговор

  Няма значение кои са потрупаните.Аз чух че са Боби и Рахата и още едно друго момче.Това са хора със семейства,които са рискували живота си заради безхаберие.Като не искаш да се обадиш,имаш интернет мна телефона и ще сигнализираш,че си наред да не се предприема акция.

 7. Гюров яко ме изкефи брат

 8. Слава на Бога, че не е имало жертви и пострадали. Да са живи и здрави спаситилите, че да могат да помагат, а към момчетата това да ви бъде за урок и запомнете от мен едно:ПЛАНИНА СЕ ДО ПЛАДНЕ МИНАВА! !!!

 9. Браво Гюров!

 10. И накрая извода е ако закъсаш в планината не се обаждай на ПСС,защото горките спасители ще имат повече нужда от спасяване отколкото пострадалите.И как си представяте да се обадят при положение,че на Вазов е нямало покритие.Моите уважения към ентусиазма на „спасителите“,ама то само с едно селско репчене не става.И кой по дяволите го интересува професията или каква заплата взимат някои от „спасителите“?

 11. Милен Лазаров // 02.02.2015 в 22:34 // Отговор

  Скиоре доста иронично изказване ,да ти пожелая да не ти се случва , само ти не разбра че спасителите работят без пари…

 12. Драганова // 02.02.2015 в 22:39 // Отговор

  Направо не е за вярване как така се разминала историята без трагедия! На всичко отгоре и неграмотна наглост!!!

 13. Имашнякаква информация, но не цялата. На самата хижа няма връзка. Тя е на около 200 метра от хижата. Венци ако е знаел че е подаден сигнал е щял да ги проходи тези 200 метра и да позвъни. Освен това, да приемем че са били в шок тримата. Уплашени, виждали са смъртта…ОК, приемаме го. Но на сутринта защо не са казали, че е подаден сигнал. Защо не са пуснали един смс. Имали са интернет през цялото време и на хижата включително и не са сигнализирали родителите си да бият отбот. Пич, както ти казва човека отдолу. Моли се да не попаднеш в такава ситуация. Тогава ще се молиш наистина и то горещо. А тези хорица спасителите – ако не си разбрал наистина са пълни доброволци на разположение 24/7. Правят го за да търсят и спасяват ей такива идиотчета като тези 3-мата и като теб

 14. За информация на неинформираните“Някьде може и да са на заплата,но дупнишките ПКСС,не са!И преди 35 години и сега са там,за да помагат доброволно!!!!“Браво,мьже!!

 15. Може би за стотен път ще напиша мнението си по темата. Аз съм един от тримата, които бяха издирвани в Рила миналия уикенд. Преди да кажа каквото и да било, редно е отново да се извиня от мое име и от името на другите две момчета, най-вече на хората, които тръгнаха след нас да ни търсят, както и на всеки, който се е почувствал разтревожен за нас. Ние оправдание за късният час на тръгване от х.Рилски езера (13:30ч.) – НЯМАМЕ. Рискът, който поехме бе факт и напълно реално осъзнавахме, че ще замръкнем във финалната част на прехода. Много се изписа как ние сме тотални безхаберници, неопитни, неекипирани, дори прочетох квалификации като: наркоманчета, педалчета и т.н. Не ви прави чест хора. Не ни познавате, не ни знаете възможностите, за да коментирате и слагате квалификации. От много години с приятелите ми обикаляме по планините и зиме и лете. Заминаваме се с екстремни спортове, имаме пълен набор от адекватна екипировка и преди всичко – сме физически подготвени. Рискът си беше на наша глава и за нещастие една поредица от развалени телефони предизвика спасителната акция. Ние сигнал за тревога НЕ СМЕ ДАВАЛИ. Той бе породен от голяма доза родителско притеснение (без да има стабилни аргументи за него) и телефонното ми обаждане до единият от собствениците на хижа Вазов – Ивайло. Искам много добре да си замислите на каква почва имате право да ни ОБИЖДАТЕ ПО ТОЛКОВА ДОЛНОПРОБЕН НАЧИН. Замислете се и дали вие, обиждащите, представлявате някакъв коректив и дали можете да бъдете за пример!!! Който желае, можете прочете статията ни, където подробно е описана цялата случка без да спестяваме грешките си и без да спестяваме изводите, които сме си взели! http://www.no-ski-crew.org/?p=6004

1 Trackbacks & Pingbacks

 1. Тема с продължение: Разказът на един от тримата издирвани в Рила | Всичко За Дупница, Новини, Коментари, Анализи, Спорт, Страна, Свят, Обяви, В

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien