Издириха собственика на „Абонданца“ в Италия, завлякъл шивачките в Дупница със заплати

Контролните органи на Инспекцията по труда в Италия са издирили собственика на „Абонданца“ ЕООД, който дължи по две заплати на свои бивши работници, и са му връчили призовка за явяване в дирекцията Инспекцията по труда в България. Това става ясно от обратна разписка, получена в Изпълнителна агенция Главна инспекция по труда, информира Дарик.
Инспекцията в Италия е била сезирана от българските си колеги чрез Информационната система за вътрешния пазар на Европейския съюз, след като в рамките на осъществения контрол инспекторите по труда на ИА ГИТ не са успели да осъществят контакт със собственика на „Абонданца“ ЕООД – италиански гражданин, на територията на България. Макар лицето да не се е явило на указаната дата, връчването на призовката доказва, че ИА ГИТ е предприела всички мерки в рамките на своята компетентност, за да информира лицето за стартиралото административнонаказателно производство. Това е и опция да продължи търсенето на административнонаказателна отговорност, включително за неоказано съдействие, за което санкцията е 20 000 лв.
До момента на собственика на „Абонданца“ ЕООД, което вече не развива дейност, са издадени 12 броя актове за установяване на административно нарушение, като са спазени разпоредбите на закона, които позволяват това да стане неприсъствено. В сила са влезли и 12 наказателни постановления на обща стойност 60 000 лв., които са дадени за събиране на Националната агенция за приходите.
Припомням, че бивши служители протестираха заради неизплатени заплати. Контролните органи на Инспекцията по труда извършват проверка веднага след получаването на сигнал, но междувременно фирмата е прехвърлена на италиански гражданин. Опитите да бъде осъществен контакт с него, за да му бъде потърсена административнонаказателна отговорност са били безуспешни. Това наложи търсенето на съдействие от Инспекцията по труда за издирването му, паралелно с налагане на санкции без присъствието на лицето, за което има определен специален законодателен ред.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien