Инж.Чимев за новия проекто-бюджет на Дупница: Консервативен и максимално реален

Като консервативен и максимално реален с цел запазване на стабилността бе определен от кмета на Община Дупница инж.Методи Чимев бюджета на общината за тази година. Това той коментира на днешната пресконференция за медиите. Общата стойност на проекто-бюджета е 23 766 991 лв, като той е завишен с около 2 млн. лева основно заради увеличените заплати в сферата на образованието.

7 300 000 лв. са заложените като очаквани постъпления от местни приходи. "Не е нормално да се залагат нереални суми. Разумното е да заложиш допустими и коректни суми. Има диапазон, който сме взели предвид за последните 5 години и тези пари са от порядъка между 6,2 и 7 млн. лева. Затова е заложената прогнозна сума от 7,3 млн. лева", обясни инж.Чимев. Той даде справка и за изпълнението на приходите за последните години. През 2011 година е 57 %, през 2012 е 62%, през 2013 е вече 83%, през 2014 е 88%, а тази е рекордна с 90-процентово изпълнение. "Търсим реалностите и се съобразяваме с тях", лаконичен бе още той. "В цифрово изражение, постъпленията са повече с 224 хиляди лева, в сравнение с 2014-а година. Най-вече парите са от данъка за МПС", допълни зам.кметът по икономическите дейности Олга Китанова.

Инвестиционната програма пък е в размер на 2 224 000 лв. за изграждането на нови обекти. Инж.Чимев за пореден път заяви, че основната насока ще бъде инфраструктурата и подобренията по нея. "Все пак над 5 млн.лв. са заложените за инфраструктурни проекти и интегриран градски транспорт, което на практика включва и цялостна рехабилитация на 10-15 километра нови улици. Има заделена сума, разбира се за рехабилитация на другите улици в града и селата", допълни още той.

Запазва се сумата за спортните клубове – 120 000 лв., но пък възникват допълнителни за подръжката на спортните бази в размер на 153 000 лв. Те са за спортната зала, за стадион "Бончук", както и за басейна в ОУ "Кл.Охридски", ако не се появи инвеститор. От миналогодишните 70 хиляви лева за култура, сега те са двойно повече – 142 хиляди лева. "Счетохме за нуждо да направим това увеличение, тъй като имаме не малко фестивали, а средствата не стигат. Освен това ще бъде проведен и тази година театралния фестивал", заключи инж.Чимев.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien