ГОРЕЩА ТЕМА! Гафът в община Бобов дол и реакцията на хората

Трети ден тема номер едно в община Бобов дол са неимоверно завишените данъци за МПС и такси-смет. Според кмета на Община Бобов дол Елза Величкова, сумите за данък МПС е грешка. Тази грешка обаче влуди жителите на града и селата, които осъмнаха в пощенските си кутии с неколкократни завишени данъци. В профила си във социалните мрежи, Величкова даде обяснение за гафа, като обясни и завишените такси за битови отпадъци: Въпреки, че в последните 2 дни се наложи да обяснявам неща, за които иначе нямам персонална вина аз, или някой от моя екип, то се чувствам длъжна още веднъж да поясня и да Ви успокоя, че получените съобщения от "Информационно обслужване" АД клон Кюстендил не са коректни и заложените в тях размери на дължимите суми за данък МПС, Данък недвижим имот и такса битови отпадъци са многократно завишени и категорично не отговарят на реално дължимите суми. Отново искам да ви успокоя, че на гишето на сектор "Местни данъци и такси" НЯМА ГРЕШКА И ТАМ СЕ ЗАПЛАЩАТ РЕАЛНО ДЪЛЖИМИТЕ СУМИ И НИКОЙ НЕ Е ОЩЕТЕН, КАТО НИКОЙ НЕ Е ЗАПЛАТИЛ ПОВЕЧЕ ОТ РЕАЛНАТА СУМА, КОЯТО ДЪЛЖИ.
Единствено компонентата такса битови отпадъци е увеличена на база разгърната площ на имота плюс данъчната оценка. Данък недвижими имоти и данък МПС НЕ СА УВЕЛИЧАВАНИ".

Припомняме, че въпросната докладна за увеличение на такса битови отпадъци бе внесена в Общински съвет-Бобов дол за разглеждане от кмета Елза Величкова на 27 декември 2015 година. Обяснението й, че е приета с пълно мнозинство и прехвърлянето в известна степен на отговорността на местния парламент, не са по вкуса на жителите, които се заканват за протести, ако внесените от тях жалби в Административен съд не бъдат уважени.

Ето какви са коментарите в социалните мрежи за създалото се напрежение в миньорската община:

След днешна проверка, установих, че дължимият ми данък е над 10 пъти по- голям от миналата година /след увеличението "само" на такса смет/!

Spored men vidq che horata negoduvat i vednaga prehvurlqme greshkata v drugo zveno.

Много бързо се оказа,че има грешка.А кой ще бъде наказания за това? В разговора с жителите на Долистово никъде не се спомена за грешка, а се изтъкна европейския стандарт.

И аз съвсем ясно го чух-трябва "да спазваме европейския стандарт" и за никакви грешки в изчисляването на новите такси не се каза.

Ок грешка било,и сте знаели,защо взехте парите на хората и как смятате да им ги върнете,с кои очи ще ги погледнете,или през очилата е по лесно.Срамота

През розови, така по лесно се гледа ,когато имаш гузна съвест.

Нека повече не влизаме в новините да ни се смеят и помислете за възрастните хора в общината.

А парите на хората който вече са платили ще бъдат ли върнати?Нали е "грешка"???

След днешната проверка за дължими данъци недвижим имот за 2016г. се появява сума от 72,08 лв., за 2015 г. беше 5,66 лв.! И това, ако е минимално увеличение "само на такса смет", здраве му кажи! Иначе е ясно, че трябва да има постепенно увеличение в рамките на разумното, но и да получаваме нещо срещу това, например контейнери за боклук, разчистване на стари сметища и глоби за изхвърляне на отпадъци извън посочените места.

Уважаеми избраници, на които Ви е гласувано доверие да бъдете на ръководни позиции в Община Бобов дол! Да си отмените гласуваната от Вас БЕЗУМНА наредба за събиране на ПРЕКОМЕРНО ЗАВИШЕНАТА такса смет съгл. ЗМДТ. А Колкото до "новата" формула за изчисление на данъците, която е била отхвърляна, може би трябва да помислите, че е имало основателна причина да не се изчислява по този начин!

И защо не насочите енергията си към общинските земи, които са отдадени на концесия и бизнеса, разположен на територията на Община Бобов дол и да започнете да си събирате задълженията?!

А пък там как са се насочили-т.е.-наточили,че незнам как възприемат те насърчаване на бизнеса и разкриване на нови работни места-не става едно гаражче от 180лв.данък за 2015г-сега да е-800лв, лаеме си ние ама дали Госпожата чете тези наши небивалици-или само Извинявайте може да каже, а дано ме опровергае!

Най- добре изглеждащата община с най- високи данъци! Община Бобов Дол е с най-високите данъци по принцип, как да плащам битов отпадък на адрес, на който нямам дори и кофа, а сте изчислили 100 лв! Може ли такова нещо, не ви ли писна от простотията ви.

Не е реално, плащам си данъка всяка година, за апартамент в които не живеем 15 години,и този данък смет ми идва в повече! Всеки път когато идвам в града контейнера е все пълен, а да не говорим за ямите на улицата!!!

Print Friendly

11 Коментари на ГОРЕЩА ТЕМА! Гафът в община Бобов дол и реакцията на хората

 1. В село Мало село в къща в която никой не живее от 13 години и няма кофа за смет, начисляват такса смет над 100 лева!!!!! Наглост и безобразие!!!!!

 2. В село Големо село нямам улица и за да си вляза в къщата минавам през реката и ми е любопитно каква такса смет ми искат като нямам нито улица нито контейнер

 3. Naistina tova e nai-utrepanata obshtina s nai TAPITE upravnici

 4. Величкова стига оправдания ТИ ръководиш Общината ТИ си отговорна за тоя хаос и безумие!!!!!

 5. Независим // 23.03.2016 в 19:44 // Отговор

  Какво ръководи Елза. Нея я ръководят

 6. Пълен абсурд…няма по-загубена община….

 7. Играйте пак хоро на центъра, ама с празни джобове тоя път…

 8. А дали някой обърна внимание че тези наредби са изцяло по вкуса на Ковачки. На практика му се намалява с шестцифрена сума таксата а в същото време хората плащаме и неговия дял. Послушната Елза и свитата й

 9. Данка Димова // 31.03.2016 в 19:55 // Отговор

  Уважаеми дами и господа, създаващи правилата за определяне и събиране на местните данъци и такси. Пиша ви по повод последната сметка, която получих за такса смет за недвижим имот в с. Горна Козница за 2016 г. Тя е прекомерно висока, както и тези, които са споменати като дължими от мен до 2016 г. Парцела, който притежавам е абсолютно празен. Намира се в края на селото. В него няма абсолютно никаква постройка, няма вода, няма канал, няма ток. Пътя до него е буренясал и неподдържан от много години и достъпа до него е труден. Може ли да ми отговорите за каква таксасмет става въпрос в тозислучай. Преди години написах официално писмо до общината, като им описах случая и помолих за освобождаване от такса смет. отговориха ми, че не съм освободена от такава, тъй като пътищата, осигуряващи достъп до парцела ми се нуждаят от поддръка. Съгласна съм, че трябва да има някаква минимална такса за поддържането на тези пътища, но това е прекалено. Вярвам, че е грешка и тя ще бъде изправена, както и че на тази болезнена за всички тема ще бъде обърнато голямо внимание и ще бъдат изготвени правила удовлетворяващи, както живеещите, така и притежаващите само парцели.
  С уважение Д.Димова

 10. Такса смет в Бобов дол е приета по неутвърдена от МФ методика. Решението на Общинския съвет от 28.12.2015 г., където е прието решението за такса смет е правено по проекто-методиката за изчисляване на такса смет. Все още няма утвърдена такава методика, защото не може да се намери най-справедливия и най-правилен начин за определяне на такса смет. Не разгънатата площ на имота прави боклука, а броя на хората и тяхната дейност. Но на общината й трябват пари и смята, че реакцията на харата (доколкото я има) ще бъде от ден до пладне и така или иначе те ще платят, каквото им е определила общоната.

 11. Почти същия случай съм с Данка Димова. Ще трябва да платя данък колкото за двустаен апартамент. За една земя, без сграда, ток и вода. Сайтът им не дава възможност да се провери размера на данъка, а те не винаги се изпращат съобщението по пощата. Въз основа на какво са направени тези изчисления? Нова данъчна оценка на конкретното място?! До сега като плащахме „средствата за поддръжка на пътищата“ разбирай такса смет, като няма смет, къде са , че сега се вдига данъка за да се променят нещата?!

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien