ГЛЕДНА ТОЧКА! Седемте езера на Рила…или Седемте блата, очаквайте скоро

В България има не малко известни и популярни места, но две от тях са известни в целия свят. Няма как човек, който е обикалял и обикаля из света като стигне до България да не знае за Рилски манастир и Седемте езера. И ако Светата обител няма опасност да се унищожи от хилядите посетители всяка година, то едно от емблематичните места – приказните Седемте езера са на път много по-бързо от очакваното да се превърнат в Седемте блата. Не е трудно човек да се сети защо и как.

Последната дивотия на безумието към унищожението на 7-те рилски сълзи бе вчера с някакъв фалшив патрЕотизъм. Да, за снимки и видео е може би много красиво и зашеметяващо да заснемеш надпис "България", да се играе с народни носии, да се реят балони… Но, на цената на какво.

ПетрЕоти в действие.

ПетрЕоти в действие.

Една снимка на патрЕотично настроени младежи, нагазили във водите на Бъбрека, разбира се с трикольор в ръцете, обиколи социалните мрежи и предизвика бум от отрицателни коментари. И с основание. То както е тръгнало, днес поставяме рекорд за Гинес за игра на хоро, а утре някоя друга фондация с патрЕотична насоченост ще реши да кандидатства за най-много българки например, пресъздаващи песента "Биляна платно белеше…" и стотици нашенки облечени в народни носии да запретнат ръкави и да започнат кисненето на платното в езерата. Със сигурност, видеото отгоре ще си струва, но на каква цена.

И ако тази изгъзица вчера на Седемте езера е епозодична, то какво да кажем за унищожението, което вече тече с пълна сила на едно от емблематичните места в България.

От години, през лятото се събират хиляди последователи на Петър Дънов, които провеждат своя събор на поляната, която е кръстена именно на него. Разбира се, няма лошо в това, ако се спазваха най-елементарните хигиенни навици спрямо това райско кътче от земята. Вместо това, стотици палатки от месец юни още започват да никнат в района, и още по-лошото е, че това е в самия циркус на Седемте езера. Представете си хиляди хора, как задоволяват елементарните си природни слабости на отделяне от течности и храна. Не е тайна, че в тъмните часове на денонощието, водите на езерата се превръщат и в голям леген с вода…за подмиване. Гнусно, нали? Но… няма тоалетни, няма възможности за къпане, подмиване или пък фирма, която да се грижи за сметосъбирането. За боклука, който обсипва района – няма да говориме, че…

И въпрос Първи! Национален Парк "Рила" защо позволява това? Ако е дал разрешение: Защо и на каква цена? Ако не е дал разрешение: За чий чеп стоят безучастни и не реагират? А елементарно е разрешението. На метри под хижата има огромни поляни, където могат спокойно да бъдат разположени палатковите лагери. Да бъдат изградени елементарни септични ями, да бъдат обособени не лоши бивашки лагери, айде, така да го наречем. Вместо това, палатките са навсякъде в циркуса с водещите след себе си смъртоносни оръжия срещу Седемте езера.

От Национален парк "Рила" обаче трябва да отговорят и на още един интересен въпрос. Кой позволи, на каква цена, как и защо изграждането на закрита постройка, тип навес, която се ползва за кухня от бялото братство. Кой бе? Кой? Само да напомниме, че изграждането на Контролно-информационен център в района на хижата се бави и тупка вече 5 години. За нуждата от него, сме писали не веднъж.

До 2010 г. в най-високото от езерата – Сълзата (2535 м надморска височина), не са констатирани т.нар. потопени висши растения (макроводорасли), докато в периода 2010–2012 г. те 7заемат около 10-12% от площта му. При естествената еволюция на езерото подобна промяна щеше да се наблюдава след стотици, дори хиляди години. А този процент колко ли се е повишил през тези 6 години? Сълзата е било и единственото езеро, в което е регистриран реликтния вид Copepoda – Arctodiaptomus niethameri – яркочервено дребно ракообразно с размер около 1 мм. През 2010 г. то вече е изчезнало. Изчезването им води автоматично до изчезването на други и т.н. Последствията са необратими.

Първите четири езера са вече заблатени, видимо е и с просто око. Остават и другите три, а с липсата на адекватни мерки, правила и закони, много скоро ще имаме Седемте блата.

Снимки: Асен Великов, десант.бг

Print Friendly

1 Коментар на ГЛЕДНА ТОЧКА! Седемте езера на Рила…или Седемте блата, очаквайте скоро

  1. Крайно време беше Дилянка да започне на се приземява. И твоя мандат изтича!

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien