ГЕРБ прекратиха преждевременно разговорите с „България без цензура“

ГЕРБ прекратиха преждевременно разговорите си за политическа подкрепа с партията на Николай Бареков „България без цензура". Разговорите приключиха сравнително рано. Едва два часа бяха необходими на партията на Бареков и ГЕРБ, за да разберат, че няма как да работят заедно в една обща политическа платформа, скрепена с коалиционно споразумение. От ГЕРБ заявиха, че с днешната среща се слага край на разговорите с ББЦ. Повече консултации за общи политики няма да има. От ГЕРБ обясниха, че по време на консултациите не са получили представяне на политическа позиция, а само лични мнения.

„Разговорите ни с представителите на ББЦ приключиха по-кратко, отколкото досега. Това се случи, защото по преценка на нашия преговарящ екип те не можеха да продължат като разговори по същество. Основното ни изискване е те да изразяват позицията на политическата сила, която представляват, а не просто личните си мнения", обясни Румяна Бъчварова от ГЕРБ. По думите й преговарящите от страна на ББЦ нямали готовност да покажат ясна партийна позиция. „Затова ние се отказахме от преговорите и минахме на информационен режим. Информирахме ги за политическите изисквания и рамката на нашите намерения за създаване на следващо правителство", добави още Бъчварова.

Менда Стоянова, част от партията победител на изборите, допълни, че са успели да прегледат едва първите четири приоритета от програмата на ГЕРБ, като само по първия, който е за Евроатлантическата подкрепа на България, са открили допирни точки, а по останалите три, сред които данъчна политика и икономически растеж – са открили сериозни различия в политическите си програмни платформи.

„Колегите ни завиха, че с оглед на резултата нямат претенции, след като ГЕРБ е победител, към програмата, но тъй като стана ясно, че нашите основни приоритети чувствително се разминават с онова, което бе пропагандирано от тях по време на предизборната кампания, ние не подкрепяме такъв морал в политиката – с едни послания да привличаш гласоподаватели, за да стигнеш до Народното събрание", коментира от своя страна след срещата Цецка Цачева.

Светлин Танчев, който в рамките 42-рото Народно събрание влезе за половин година като депутат от парламентарната група на ГЕРБ, а приключи участието си в предишния парламент като независим депутат, подкрепящ партията на Бареков, след консултациите заяви, че наистина са открили доста различия в политическите си платформи с ГЕРБ: „Ние от ББЦ никога не сме претендирали, че сме по дългите и сладки приказки, затова дойдохме с нагласата да бъдем максимално прагматични, да видим къде можем да намерим общи приоритети, общи неща. Дори ако трябва да загърбим някои от големите разделителни линии, които имахме в предизборната кампания и да видим дали може да се върви към едно стабилно и дългосрочно правителство. Бързо установихме, че доста се различават вижданията. Усетихме, че може би сме малки и ГЕРБ нямат нужда от нашата помощ. Затова гледаме да не си губим времето. Българският народ очаква работа". Колегата му Румен Йончев, който в 42-рото Народно събрание беше народен представител от Коалиция за България, сега отново ще влезе като депутат, но от партията на Бареков, обясни, че са очаквали от ГЕРБ да представят схема на управление, а не анализ на тяхната програма. Той също изрази разочарованието си от проведените разговори, но посочи, че депутатите на ББЦ няма да бъдат „златният пръст" на следващия парламент: 

„Ще очакваме доста по-сериозна програмна разработка от страна на ГЕРБ, за да вземем решение дали да подкрепим правителството". От ББЦ уточниха, че все още не са взели ясно решение дали са „за" или „против" правителство на ГЕРБ. В събота партията на Бойко Борисов продължава преговорите за политичеческа подкрепа с „Атака". Източник DarikNews.bg

Print Friendly

6 Коментари на ГЕРБ прекратиха преждевременно разговорите с „България без цензура“

  1. Просташко поведение

  2. ГЕРБ са притеснени, че ББЦ няма да им позволят да крадат безпрепятствено

  3. Тиквата не можа да си преглътне егото.

  4. Прекратиха щото не си знаят интереса

  5. По нареждане на Генералисимус Борисов?!

  6. При ГЕРБ всичко се договаря предварително и срещу заплащане.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien