Евродепутати, народни представители и кметове от региона бистриха политиката с кметове от Македония

Кюстендил бе домакин на трансгранична кръгла маса на тема: „Българо-македонските отношения: приоритети, общи перспективи и предизвикателства”. Срещата между местната власт покрай границите на Република България и Република Македония се организирана по инициатива на евродепутата от ЕНП/ГЕРБ д-р Андрей Ковачев и народния представител от Кюстендилска област Кирил Калфин.

DSC01692Участие във форума взеха още народният представител Ивайло Константинов, кметовете на общините: Петър Паунов – Кюстендил, Георги Икономов – Банско, Калин Гелев – Сапарева баня, Георги Кабзималски – Рила, зам.-кметовете на Дупница – Крум Милев и Красимир Георгиев. На кръглата маса присъстваха още председателят на ОбС – Кюстендил Михаела Крумова, Николай Дочев – ръководител на Съвместен секретариат – Кюстендил по програма ТГС „България – Македония” и Радослав Точев – бивш съветник по външна политика и лектор в Института по политика.

Гости от страна на Македония бяха новоизбраните кметове на общините Кратово – Люпчо Бояджиев, Крива Паланка – Борянчо Мицевски, Ранковце – Ивица Тошевски, Струмица – Коста Яневски, Ново село – Боро Стойнев, Делчево – Горан Трайковски, Куманово – Максим Димитриевски и Берово – Звонко Пекевски.

Пред присъстващите зам.-министърът на МРРБ Деница Николова представи напредъка и възможностите по програмите за териториално сътрудничество между България и Македония. В дискусията се включиха още зам.-министърът на външното министерство Георг Георгиев, евродепутатът Андрей Новаков, посланикът на Република България в Македония Иван Петков, посланикът на Република Македония в България Марян Гьорчев, посланикът на Република Македония в Брюксел Андрей Лепавцов, зам. областният управител на Кюстендил Радослава Чеканска и областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.

Всички участници в дискусията изразиха задоволство от поетата инициатива за провеждане на съвместната трансгранична среща. Една от основните идеи на срещата бе новоизбраните кметове от Република Македония да се запознаят със своите колеги от България и да им бъде предоставена информация за възможностите, които предлага Европейският съюз.

„С тази среща искаме да покажем нашето искрено желание и да протегнем ръка на Република Македония по пътя й към Европейския съюз. Затова сме и поставили Западните Балкани като приоритет по време на Българското председателство. Двете правителства са готови и имат желание за още по-сериозно сътрудничество във всички области. Затова е логично, два дни след срещата на двете правителства в град Струмица, да имаме и среща на местната власт”, заяви д-р Андрей Ковачев.

Той анонсира идеята за създаване на една Асоциация на общините от двете страни на границата. „Това бе дебатирано по време на срещата и стигнахме до общото DSC01822решение, че това е добър инструмент. В тази Асоциация общините от двете страни на границата ще могат да защитават своите интереси по-добре пред двете правителства и пред европейски институции, с  възможност за финансиране на проекти, които са в полза на гражданите. Всички присъстващи на срещата общини изявиха готовност да участват, но тя ще бъде отворена, разбира се, и за тези, които не са могли днес да присъстват в Кюстендил”, допълни евродепутатът д-р Андрей Ковачев и уточни, че общините, нагърбили се със създаване на Асоциацията, са Кюстендил и Куманово.

Евродепутатът обясни още, че по време на срещата се е видяло желание от страна на общините за съвместни проекти и за взаимна помощ в интерес на гражданите. Той уточни, че в момента има 48 проекта между България и Македония по Трансгранично сътрудничество.

Темата за Коридор номер 8 също бе дебатирана. „За него трябва да се търси финансиране, затова и българското правителство инициира през декември среща със Световната банка за възможности за финансиране и на отсечките по Коридор номер, и за контролно-пропускателен пункт „Клепало”, обясни още д-р Андрей Ковачев.

Народният представител Кирил Калфин също изтъкна важността на Коридор номер 8 и на жп линията, която се предвижда от Скопие за София. „Тово са такива големи инфраструктурни проекти, които ще доведат много ползи след себе си, ще доведат и до заетост. Надяваме се, това да се случи възможно най-бързо”, посочи той. Кирил Калфин обясни още, че има около 30% изградена инфраструктура между България и Македония и на следващ етап нещата могат да се подобрят още.

Д-р Андрей Ковачев завърши с думите, че най-доброто сътрудничество е между хората, при местната власт. „Затова инициатива бе да се срещнем, да си обменим информация и да решем как да местно ниво да подпомогнем това сътрудничество в интерес на гражданите от двете страни на границата. Самата идея на ЕС е тези граници един ден на станат символични”, посочи евродепутатът от ГЕРБ.

 

 

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien