Дупница влезе във ВиК-асоциацията, гарантира поне, че няма да плащат гражданите санкции

Дупница да влезе във ВиК-асоциация "Кюстендилска вода". Това решиха общинските съветници на своето заседание днес. "Това е единственият вариант. Цената на водата интересува и вълнува най-вече нашите съграждани, но от 1 юли цената ще се определя от държавния регулатор, а не от Общински съвет. Колко пари ще влязат е друго, защото е ясно, че няма да стигнат и няма кой да ни даде всичките необходими 111 млн. лева, но колкото се дава толкова по-добре. След година една част, после друга и постепенно ще се подмени. Иначе няма как да стане с наши средства", обясни Йордан Йорданов от ГЕРБ. "Трябва да изберем по-малкото зло от двете. Има крещяща нужда подземната инфраструктура от подмяна. Водата в Дупница идва гравитачно и затова плащаме по-малко за разлика от други общини, които разчитат на помпи. А цената върви към изравняване, но защо Дупница трябва да поема тежестта. Разбираме, че това е споразумение, което е сключено от страна на България преди години и ние трябва да се съобразим с това. Ще подкрепим докладната, защото получихме и писменни гаранции от кмета, че ще има финансиране", заяви д-р Лорета Николова.

"До преди 2 месеца и аз не бях убеден, че трябва да влезем. Проведохме много срещи и с експерти и на ниво министерства. Ситуацията е, че от едната страна има някакъв ресурс, който е крайно недостатъчен, а от другата няма нищо. Аз съм на страната на този, който има нещо. Сега върви проектирането на ВиК-инфраструктурата за подмяна в жк. "Бистрица" и той ще струва над 6 млн. лева. Откъде да ги вземем, като ги нямаме по сметките. Ако имахме пари да си подменим сами водопровод и канализация, нямаше да го водим този дебат днес", заяви инж.Чимев. "Благодаря на колегите, че проявиха коректност през тези месеци на обсъждане на темата. Отключваме вратата към парите, иначе в противния случай, ще хвърляме парите през затворен прозорец. Най-малкото е, че се застраховахме да не плащаме санкции още от следващата година", обясни председателят на ОбС-Дупница Ивайло Константинов. Както е известно, само влизането на Дупница във ВиК-асоциацията вече ще намали част от парите, които ще плащат дупничани, дори и ако Сапарева баня откаже да се присъедини. Ако от курортния град в крайна сметка не влязат, то тогава пари за подмяна на водопровод и канализация няма да има от Европа, а ще бъдат спестени на гражданите поне парите за амортизации, липса на пречиствателни станции за отпадни и питейни води.

В крайна сметка с 23 гласа "За", 4-ма "Въздържали се" и 1 "Против, докладната бе приета.

Print Friendly

5 Коментари на Дупница влезе във ВиК-асоциацията, гарантира поне, че няма да плащат гражданите санкции

  1. само боклуци кой по от кой макави мръсна

  2. С един замах ликвидираха едно дружество и го пратиха в Кюстендил От 116 години на съществуване на ВИК Дупница само 39 години 1950 -1989 е към Кюстендил и имаше режим на водата недовършени съоражения липса на всякаква техника това ни чака и естествено увиличения на цената на водата за да може да покрием всички загуби фалити на Кюстендилска вода

  3. Това резултат от Дупнишките барикади ли е ?Сега КЕВР ще определя цената на водата, а тенденцията е към повишение.“Кюстендилска вода“ е било винаги едно хилаво и немощно дружество.

  4. Общината фалира ВиК през годините на общинска собственост. Държавните ВиК дружества да в пъти по добре от системно източваното и съсипано дупнишко общинско ВиК.

  5. От такива набедени за общински съветници нищо добро не я чака Община Дупница.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien