Дупница в очакване на Баба Марта

DSC00479 Първи март е още далеч, но от доста дни дупничани имат възможност да се радват на многообразие от изложени мартеници. Хубавото време тези дни съвсем ни настройва пролетно, а сергиите с мартеници чудесно допълват това усещане.

 А мартеници, и тази година, много и най-различни… Трудолюбиви ръкоделки са се потрудили отдавна, проявили са фантазия в изработването им и всяка се е опитала да бъде оригинална, да спази традициите, но и да сътвори нови и невиждани досега модели и естествено с това да привлече повече купувачи.

 Централно място за тази своеобразна изложба по традиция е търговската улица пред ГУМ до Джамията. По-рано от уличните търговци мартеници предлагаха вече и в магазините, книжарниците, павилионите и къде ли още не.

 Цените на тези символи на първа пролет са доста различни, но и достъпни за възможностите на всеки джоб. Варират от 0,10 лв. до няколко лева. Най-често срещаните цени са от 0,30 лв., 0,50 лв, 1 лв., 1,20 лв. до 2 лева. По-скъпи са големите мартеници, подходящи за украса на магазини, офиси, ателиета и други. Техните цени са от 5 лв. нагоре.
1
 В слънчевите февруарски дни потокът от хора в тази част на града не спира. Не всички купуват, защото първи март е още далеч, но почти всеки минаващ се спира, разглежда и радва очите и сърцето си с тази червено-бяла пъстрота. Хората си казват, че щом вече се готвим да се закичим с мартеници, то и зимата е към своя край и тръпнат в радостно очакване на пролетта.

 А ние Ви съветваме да не отлагате избора на мартеници за последните дни преди 1-и март. Направете това сега, когато е по-спокойно и има по-богат избор, отделете време и средства и купете най-хубавите мартеници, за да закичите с тях близките и скъпите си хора.

Димитър ИКОНОМОВ

2

DSC00478

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien