Да има ли безплатен транспорт за ромските деца в Дупница? АНКЕТА

Бъдещите първолаци от ромски произход да бъдат разпределени по всички училища в Дупница. Това предложение на една директорка на школо разбуни духовете в града. И тъй като образователното съсловие винаги е било много, ама много обидчиво, ще спестиме имената на главните герои. Те всъщност не са и важно, а важна е проблематиката на темата.

Накратко, идеята е следната: За да не се получава струпване на деца от ромски произход само в определени училища, те да бъдат "разхвърляни" по всички. Вариантът да се случи това изисква разрешение на родителите им, да бъде осигурен транспорт, за извозването им. Идеята за това предложение е-да се избегне сегрегацията на отделни училища и да бъдат интегрирани ромите. На пръв поглед – стъпка в правилна посока. Но…

Какво показват последните 20-ина години на интеграция на ромското "малцинство". Да, точно думата "малцинство" е вече в кавички, защото тя отдавна не носи този смисъл, в компанията на думата "ромско". Не е тайна, че българите са вече малцинство в България или почти изравнени. Едва ли някой не вярва, че след 5-6 години вече ще се използва термина "българско малцинство", защото с тази скорост на популация, ромите, след има няма 10-ина години ще бъдат сериозното преобладаващо население в България.

Та, интеграцията последните само 20-ина години даде един едничък резултат: Научи ромите, че имат права, но нямат задължения. Научи ги, че Европа дава пари за тях, научи ги че имат права на помощи за отопление, храни, жилища, на детски, на социални, да не плащат данъци, да шофират без книжки…абе, на какво ли не. Разбира се, имат правото да не плащат ток, да получават даром вода и да са "първа писта" по изборите, вече не срещу три кебапчета със самун хляб, а срещу всичко това, плюс кешпара.

Всъщност ако се замислите, те не са виновни. Виновна е политиката, която се води в Европа за "интеграцията им".

И докато всяко българско семейство всеки месец чете фактурата за ток, където плаща и за загуби по електропреносната мрежа и по водопреносната, да не се учудва. Това са пари, с които се плащат ромските разходи по "интеграцията".

Сега, на една директорка й хрумнало, че трябва Общината да им осигури ежедневен транспорт на ромските деца, за да ги вози до училище, да ги прибира. Видиш ли, така щели да се интегрират, а и да няма струпване в едно училище. Нищо, че всяка година в Дупница от училищата отпадат над 50 (!!!) от тях официално, а кой знае още колко не посещават училище, но заради пустите пари, които се полагат за всяко дете, се пазят за бройка. И като изключим от тези 50 напускащите България, то от останалите 99,9% са от ромски произход. Интегриране та дрънка. Тази година първолаците от ромски произход са около 50, така че всеки може да си направи изводите. Ще ви дам пример с един 30-годишен финансово стабилен ром, чието дете трябва тази година да е…5 клас, ако ходеше нормално и не беше изгубил 3 години. "Нали знае да смята и по малко да чете. Стига му. Ученето не е ценност за нас", болезнено откровен бе той. Разбира се, винаги има изключения, но хвърлените милиарди последните години за интегриране са дали резултат, който едва ли може да достигне и до 0,1 процент успеваемост. Но пък злините и последствията…

Всекидневен превоз с автобуси, т.е. три курса поне, задължително придружаващи ги преподаватели с тях, и айде 100 000 лева на годишна база за "интегриране". Ток, вода, а сега и транспорт. Разбира се, от нашите пари. Имат си ромски организации с милиони бюджет – да си решат те проблема поне с това. А утре дали родителите им нвяма да поискат и обяд, защото видиш ли, няма как детето да се прибере да хапне?!

По-пресметливите роми са избрали и една хитрост. Пращат си децата да "учат" в училища извън Дупнишко, където има интернат-т.е. папкане, спане от данъкоплатеца и едно гърло по-малко за хранене. И като стане 3-4 клас, айде по кофите, по просенето, по джебчийството и т.н. А училищата не смеят да ги изключат, защото за всяко дете получава между 1500 и 3000 лева на година. Демек, идва не идва на училище, където може го спотайват, само и само да не се изгубят парите за училищния бюджет. Разбираме ги и директорите, защото трябва да дават заплати, да правят чат пат ремонти, подържат база, да дават допълнителни месечни стимули и т.н.

Сега и среща с тарторите на ромските махали ще се прави, за да се коментира "проблемът". Не, проблем в Дупница няма. Проблем по този въпрос в България няма. Проблемът е на национално и европейско ниво. Защото докато ромите имат само права, а нямат задължения – утре ще ги вземем да живеят по домовете ни. За да ги интегрираме…

Някой ще каже, че това е дискриминация и омраза. Не. Това е истината от т.нар. интегриране 20 години. След 10 години дали няма да "разхвърляме" българчетата по училищата??

Разбира се, това е наше мнение, което не ангажира никой и с нищо. Всеки има правото да изкаже, разбира се, без употребата на обидни квалификации своето мнение и позиция под публикацията.

Можете и да гласувате в нашата анкета (виж вдясно): Трябва ли да се осигури безплатен транспорт за ромските деца и ще има ли ефект?

Print Friendly

10 Коментари на Да има ли безплатен транспорт за ромските деца в Дупница? АНКЕТА

 1. когато почнат да си плащат, данъци, вода, ток, както всички нас си плащаме тогава ще имат права. А дотогава не бива да им се отпуска абсолютно нищо, вкл и права. Тези оправдания като нема работа и затова ходим из контейнерите и крадем са банални и глупави. Работа ще им се намери, но те искат по лесния начин, да откраднат от някъде нещо и да го продадат на безценица веднага, и с тези 10 лв. да си вземат цигари и кафе и евентуално от Лафка някое билетче. Дано не се допуска тази грешка с транспорта им да бъде безплатен, нека да си го плащат ромите, не съвестните данъкоплатци.

 2. Само не мога да разбера защо поставяте всички роми под един знаменател, аз също съм ромка и мога не само да кажа но и да докажа, че не малък процент от нас ромите също плащаме данъци, вода и ток. Всички ли българи сте крадци? В парламента работят само българи то там са най-голямите лажци и крадци т.е. всички блъгари сте такива. Само не мога да разбера как така от автобусите отидохте до помощи ток вода и т.н. Управляващите да вземат някакво адекватно решение за отхвърлянето на ромските деца това е ПРОБЛЕМ не само че не са желани в училищато, но когато отидат седят на последният чин и на ромското дете не се обяснява така както се обяснява на българчето защо,защото е циганче и не разбира нищо дори и нашите деца да имат талант в училище го пренебрегват защото са цигани много голяма дискриминация има в Дупница спрямо ромските деца завършила съм основното си образование в едно от тукашните училища и казвам от личен опит, че не се обръща никакво внимание на ромите още от предучилищната група да не говорим за по горните класове.

 3. Ne

 4. Бистра Стойкова // 03.05.2018 в 13:18 // Отговор

  Не знам кой е авторът на поръчковия ви коментар и анкета, но нейната цел е да дезинформира и манипулира читателите. Не за 100 000 лв. става въпрос, а за съвсем минимални или никакви средства, тъй като фактите са следните:над 80 000 лв. превежда общината на СУ „Паисий Хилендарски“ за извозване на ученици от селата/включително и на такива, в които има училище или по-близо е друго средищно, което е абсолютно неправомерно и незаконно/. За превозването на 18 ученици от с. Бистрица до ОУ“Неофит Рилски“ се превеждат годишно около 7 000 лв. Броят на ромските деца, за които би се наложило такова е не повече от 20, тъй като другите ще се разпределят пропорционално в близките училища.Това е в рамките на града и би струвало не повече от 5000 лв., ако е с договор с превозвач, и много по-малко, ако е с училищния автобус, който бездейства, паркиран пред общината, и не се използва по предназначение. Впрочем, предлагам и друг, напълно безплатен вариант – когато, в нарушение на постановлението за средищни училища и на районирането, училищните автобуси на СУ „Паисий Хилендарски“ и ОУ „Кирил и Методий“, които извозват ученици от с. Бистрица, вместо да спират и отново неправомерно да качват ученици от ЖК „Бистрица“, да минават през Гиздова махала и събират насочените за тези училища ученици.Вместо общината да направи тези изчисления, да обсъди варианти и да намери решение на проблема, както е направено от години във всички близки общини като Благоевград, Петрич, Кюстендил, Сандански, Симитли и др., предпочита да манипулира обществеността и да играе по тънката струна на „привилегиите и дискриминацията“. Не е ли обаче привилегия и дискриминация безплатното и неправомерно извозване на ученици за тези училища, спрямо другите, които сами поемат разходите си за пътуване. Общината мълчи по този въпрос и демонстрира пълно безсилие и некадърност да се справи със ситуацията и покаже отговорна и далновидна политика за развитието на образователната система в общината. Тоест, всеизвестно е, че досега липсват всякакви общински програми и стратегии, които да отговорят на държавната политика за равен достъп и качествено образование и начертаят път за бъдеще и развитие на всяко училище в общината. Проблемът стои и ще се задълбочава, а ние очакваме от вас, скъпи управници, решение. Свършете си работата и поемете своята отговорност, защото властта е преди всичко отговорност и вас ще държим отговорни за обезлюдяването и закриването на още училища в общината!

 5. Абе, не съм съгласен с коментарите на“ Кристина“.Живея до цигани.В тях нито влизат инкасатори за вода, нито им отчитат електромерите.Все гледат да те засенчат със строежи и цигански катуни,да те излъжат да ти преправят покрива на цената на покрива.Тя е от малцината евроинтегрирани цигани .Детето ми учи в училище в което толерират циганите и тяхната неграмотност.За бога учителите ги защитават и блъскат напред –защо бе Български Уважаеми учители ни унижавате така. .Българската държава при избори ги спонсорира да гласуват за определена партия с обещания за неплащане на ток,вода,данъци и други облаги.Нашите управници са алчни и заслепени от парите.Превръщат България в Цигания със спонсориране на раждаемост и пари.Пожелавам на всеки толериращ и защитаващ
  циганите до него да заживеят цигани.Тогава да видим как ще спонсорира и защитава тая ненужна никому измет.

 6. Послепис.

  Представяте ле се какво ми е по цял ден и по цяла нощ лятото само циганска музика ,циганска реч от типа на „нема пари бугарите искат всичко за них „нема живот от бугарите“ Пожелавам на защитниците на мангалите до тех да зашивеят такива боклуци.

 7. Panzerkampfagen IV H // 03.05.2018 в 23:07 // Отговор

  Некой искаше нещо да доказва с данъците на ромите. Глупости на квадрат. Г-жа Кристина как ще го докажеш,че ги плащат? Българите били крадци . Не съм прочел някъде българин да влезе в къщата на някой баба и дядо и да им взима последните пари. Нека не забравяме че всяко нещо се връща като като бумеранг.Толкова по това. За транспорта сега хубаво е да има училищен транспорт. Училищата да си получават парите според броя на превозваните ученици .

 8. Класната Манолова // 04.05.2018 в 17:29 // Отговор

  Работя с ромски деца и на всички, които вървят по тънката линия „те не си плащат тока, водата“ искам да кажа, че сред ромите текат позитивни процеси и има ромски деца, които със знанията си са по-напред с материала от българчетата, които растат без родителски контрол. На автора на статията бих препоръчала да направи по-задълбочен анализ в посока какво би станало след още двадесет години, ако ромите не бъдат интегрирани дотогава. Ще има ли гражданска война или и нашите деца и внуци ли ще работят за интеграция? Когато идват избори, господа политици, откъде си купувате гласовете? Кой ги учи да осъзнават правата си, а не задълженията си? Във всеки случай не съм аз!!!!!!
  А сега да си дойдем на думата за какво, аджеба, иде реч. От години в Дупница малките квартални училища в район със застаряващо население, където няма ученици, навлизат в района на съседите и си спретват паралелки. Нещо повече- в публичното пространство започват да се хвърлят реплики от типа „Остави го това училище! Там учат роми! Елате при нас, защото ние сме елитно училище!“ /остава да уточним само има ли в Дупница елит, кой го определя като такъв и по какви критерии/. Преди повече от тридесет години училище „Паисий Хилендарски“ бе построено на мястото на събореното за една седмица училище „Отец Паисий“ и средствата за новото училище в района на жк“Бистрица“ бяха пренасочени за район, в който няма много ученици /това се случи не без намесата на партиен функционер по това време/. Няма да навлизам в подробности за последствията на това решение, как ОУ „Т. Самодумов“,по- известно като Базовото, бе закрито месеци след като отбеляза 50-годишен юбилей и учениците и учителите му бяха обединени с „Паисий Хилендарски“, защото имаше огромно ново училище и малко ученици,а управленският гаф по някакъв начин трябваше да бъде замазан. Днешната ситуация в образованието на община Дупница е поредното продължение на това грешно решение. От години „Паисий Хилендарски“ и „Евлоги Георгиев“, в последно време и „Кирил и Методий“ се понаучиха да взимат деца от всички райони на града. Учители, които са работили по заместване в тези училища споделят, че директорите им спускат квоти кой учител колко деца да доведе от друг район. Министерство на образованието сега върна районирането и някои директори ги боли яко. Вярно е, че ако родителят иска да си запише детето в училище извън района на местоживеене, това е негово суверенно право. Но този родител ще си носи последствията и ще си плати цената. Средищните училища се гласуват от Общинския съвет и твърдя, че ОУ „Кирил и Методий“ и СОУЧЕ „Паисий Хилендарски“ са гласувани като такива в нарушение на постановление на Министерски съвет. За превоза на техните ученици Община Дупница плаща неправомерно! Нещо повече- в публичното пространство се носи слух, че госпожа Инкьова, съчетавайки поста директор на СОУЧЕ „Паисий Хилендарски“ и председател Комисията по образование към Общински съвет Дупница прокарва решения, обслужващи интереса на ръководеното от нея училище. Искам да попитам загрижения автор вярно ли е, че на учениците от гимназиален етап в „Паисий Хилендарски“ им се плаща картата за градски транспорт? Ако е вярно пак питам автора на статията защо по същата логика не пътуват безплатно учениците от другите средни училища? /бел.авт.-ако не е вярно поднасям извинения, но във всеки слух винаги има истина/ Питам автора на статията защо на сайта на Община Дупница няма качено нищо за районирането на училищата, за формулата, по която се разпределят средствата за отопление, какви са разходите за превоз на учениците до средищното училище на всяко училище и всичко, което се случва в областта на образованието? Защо авторът не изнесе данни колко струва на данъкоплатеца на Община Дупница сега превоза на децата от съседните села и как ще обясни пътуването на три автобуса за 10 деца? Ако задачата ви звучи нелогично, правя пояснение: един автобус вози примерно пет деца за І средищно училище в идеален центъра на града, втори автобус вози 3 деца до ІІ средищно училище в широк център на града, трети автобус вози 2 деца до ІІІ средищно училище в покрайнините на града и което е най-близо до селото. Логичното решение е един автобус да вози и десетте деца до най-близкото училище, но няма пък! Дошло е време разделно и статуквото е нарушено! На безобразията трябва да се сложи край! Защото аз предлагам на дупничани анти въпрос за анкета :“Съгласни ли сте вашето дете да бъде дискриминирано спрямо други ученици в общината?“ В какво се изразява дискриминацията, мисля, че всеки средно интелигентен човек ще си отговори.
  А с ромите не се заигравайте, че пак ще дойдат избори и внимавайте да не ви изметат!

 9. E последното изречение от горния коментар на Класната Манолова „А с ромите не се заигравайте, че пак ще дойдат избори и внимавайте да не ви изметат! „е направо антидупнишко .Дано „Класната Манолова се сдобие с внуци цигани“.Даже се съмнявам че е българка.Дано изборите по скоро да станат електронни .Тогава да видим какво ще стане с тая неграмотна и ненужна измет.

  Оставете коментар

 10. Задължение на родителите е да си водят децата на училище,било то български или цигански деца

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien