А защо никой не написа #WeAreRussians и не си сложи руското знаме във Фейсбук?

Русия потвърди официално, че катастрофата с руския пътнически самолет над Синай преди две седмици е предизвикана от бомба. Това съобщи шефът на руската служба ФСБ Александър Бортников. По отломките от разбилия се самолет Еърбъс А321 и по части от багажа на пътниците са били открити следи от взривно вещество.

Няма нищо необичайно в това, проучването на причините за катастрофата да отнеме на властите цели две седмици, през което време те да се въздържат от прибързани твърдения и заключения. В същото време в отношенията между Запада и Русия, Запада и руснаците в момента вече нищо не е нормално. Когато само няколко дни след катастрофата западни тайни служби тиражираха версията за атентат, а Москва не се съгласи веднага с това, на Запад това се изтълкува твърде едностранчиво: Кремъл не желаел да признае и дори отричал това, защото версията за терористичен акт не пасвала много на неговата концепция. Защото това може да доведе до загубата на подкрепа в руското общество за твърде оспорваната на Запад руска военна операция в Сирия. Според този наратив, декларацията на ФСБ би могла да се разглежда като закъсняла корекция.

Още по-силна подкрепа от руснаците

ed0ba8150505c14dc826204a48e8c9ab

Руското потвърждение на тезата за терористично нападение срещу пътническия самолет, което идва няколко дни след атентатите в Париж, е лесно за Кремъл от гледна точка на комуникацията. Особено след като "Ислямска държава"  се окичи със заслугата за пъкленото дело.От друга страна то подлага на сериозно съмнение основната теза на Запада, че бомбеното нападение срещу самолета щяло да намали обществената подкрепа в Русия за политиката на Кремъл в Сирия. Тъкмо обратното – подобно на Франция, обществената подкрепа за военната операция в Сирия ще се засили заради терористичната атака срещу руския самолет. Русия не може да разбере западните намеци, че Кремъл се страхувал от тезата за нападение. Още нещо обаче обременява отношенията между Русия и Запада: в Русия не остана незабелязано, че в Европа бързо бе разпространена тезата за терористично нападение, но нямаше никакъв израз на солидарност с руските жертви, както сега при атентатите в Париж.

Жертвите бяха туристи

САМ

Можем да смятаме руската политика в Сирия за неправилна и безотговорна. А също и агресивното поведение на Кремъл в Източна Украйна и анексирането на Крим в нарушение на международното право. Но руските туристи, станали жертва на ислямистки терористи, заслужават нашето непредубедено съчувствие. Двеста двайсет и четиримата руски и украински пътници не са отговорни за курса на руското държавно ръководство спрямо Сирия също толкова, колкото нямат никаква вина за френската външна политика хората от парижките улици, концертни зали или стадиони. Ако ние, живеещите на Запад, не желаем повече да ни обвиняват в двойни стандарти, то веднага, след като беше потвърдена версията за атентат, трябваше да си сложим хаштага #WeAreRussians.

Коментар на Инго Мантойфел/DW/

 

 

 

 

 

Print Friendly

1 Коментар на А защо никой не написа #WeAreRussians и не си сложи руското знаме във Фейсбук?

  1. Защото се води информационна война срещу Русия.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien