10-ма смелчаци се хвърлиха да вадят кръста в Дупница (СНИМКИ)

За разлика от последните години, тази само 10-ма смелчаци се хвърлиха във водите на река Джерман, за да извадят богоявленския кръст. Около 500 дупничани дойдоха на Наков мост, за да видят традиционния ритуал, като сред тях бяха кмета инж.Методи Чимев, заместникът му Крум Милев, общински съветници, читалищни дейци и много граждани.
Водосвет отлусжиха дупнищките свещенници начело с архиерейския наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски. Преди хвърлянето пък вървеше благотвотиелна акция по събиране на средства за 32-годишния Евгени Димитров от село Яхиново, за който се събират 25 000 евро за трансплантация на бъбрек.
Късметът се усмихна на 30-годишния Георги Димитров от Дупница, който е служител в най-голямата фармацевтична компания в града.
Преди ритуала, общинското ръководство, граждани и ученици поднесоха венци и цветя на паметника на Христо Ботев. На днешната дата, през 1848 година се ражда Революционера. Пред паметника на патрона си, застанаха и учениците от гимназията, която носи неговото име.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien