Започна и монтажът на сондата за добив на минерална вода в село Бистрица

Дейностите по проучване на минерална вода в землището на село Бистрица продължават. Специалната машина за дълбок сондаж е вече на указаното място и тече монтажът й. От фирмата-изпълнител извършваха подготвителни дейности последния месец на мястото, като самия сондаж се очаква да започне след приключване на монтажа.
Стартирането на проучвателния сондаж се забави с близо година, след като Община Дупница срещнаха редица спънки от Басейнова дирекция, която не позволяваше…добив на минерална вода. Наложи се на няколко пъти кметът на Общината инж.Методи Чимев и кметът на селото Кирил Огненски да проведат срещи с министрите на МОСВ, за да бъде доказано недоразумението, че сондаж няма изграден още и респективно добив. Близо 3 години отне цялата процедура в различните институции, и точно на финалната права възникне недоразумението с „Басейнова дирекция“. В крайна сметка разрешението бе получено и даде зелена светлина за проучвателния сондаж.
Изпълнител на сондажа е “Геосервизинженеринг”. Община Дупница проведе процедура по избор на изпълнител с прогнозна цена 646 583 лева и поръчката беше спечелена именно от компанията от Асеновград, специализирана в тази дейност. Тя беше и единствената, която се яви на процедурата. Срокът за изпълнение е 217 дни.
Пpи 2-годишните пpoyчвaния в Биcтpицa, извъpшeни oт eĸип нa пpoф. Kocтaдин Щepeв, ce ycтaнoви нaличиeтo нa минepaлнa вoдa. Предполагаемата тeмпepaтypa е между 60-63 гpaдyca, нa дълбoчинa 1000-1200 мeтpa, c дeбит мeждy 45-50 л/ceĸ, като целта ще бъде да се „улови“ поне половината от този дебит. Aмбициятa нa мecтнaтa yпpaвa e c eĸcплoaтaциятa нa минepaлнoтo нaxoдищe и paзвитиeтo нa бaлнeo и cпa тypизмa дa ce пocтигнe иĸoнoмичecĸия pacтeж нa oбщинaтa и paйoнa.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien