Старите гробища в Дупница – ДЖУНГЛА и СВЕТОТАТСТВО!/ СНИМКИ

Старите гробища в Дупница тънат в пълна разруха, покрита с непробиваема растителност. Пристъпвайки към официалния вход на гробищния парк, човек трудно може да се ориентира къде попада. Гледката е сравнима с Амазонскта Джунгла. Прекосявайки по така наречените „пътеки” пред погледа се разкриват гробове, които в резултат на дъждовете, са в свлачищен процес. Под гъстата растителност, от дървета и храсти, едва се забелязват гробовете, а изпочупените надгробни плочи лежат по земята, осквернени от човешки стъпки и всякакви битови отпадъци. Невъзможно е да разбереш коя надгробна плоча от кой гроб е, тъй като надписите с имената на починалите не личат, портретните снимки са силно изтрити, а на доста от тях въобще ги няма. Царство на хаос, безхаберие и тотално светотатство! Подигравка с паметта на покойните и чувствата на техните родственици. Няма такова посегателство, осквернение, оскърбление, най-долната степен на морално падение са първите мисли, които преминават през главата на човек, попадайки на това злокобно място, което би трябвало да изглежда като спокоен, чист и приветлив парк, където можеш да останеш сам със себе си, мислите си и чувствата.

На излизане от гробищния парк, екипът ни се сблъсква с жена, която прекарала дни в търсене на гроба на дядо си, но за съжаление се оказало „мисия невъзможна”. Тя твърди, че много дупничани не могат да посетят гробовете на близки и роднини, точно поради тази причина – то е недостъпно.

В старото гробище на Дупница, за което отговаря църквата са погребани много именити дупничани и почетни граждани, допринесли за развитието на науката, културата и историята. Между тях е революционерът Георги Измерлиев – Македончето, чийто баща-Димитър Измерлиев, след Освобождението /1878 г./, донася костите на Апостола от Горна Оряховица и ги погребва. В старото гробище лежат костите на генерал-майор Иван Радойнов -командващ VII-ма пехотна Рилска дивизия, изпратен с почести. За съжаление, и в двата гроба, невежеството на отговорните, след години, позволява в същите гробове да бъдат погребани и други хора. Това на практика се нарича Светотатство. В старото гробище са гробовете на видния духовен и читалищен деец св. Еню Маников и на дееца на туристическото дружество д-р Иван Лобутов. Там се намира и гробът на Янаки Бисеров- основател на Дупнишкото читалище/1858/, на Димитър Радев, който е спасил Самарското знаме, на убитите oт Народния съд и на още много заслужи дейци и общественици на гр. Дупница преди и след освобождението. Непосредствено до старото гробище се намира и църквата "Св. Никола”, за която има сведения (от надписа над входа на старата църква), че първоначално е изградена през 1608 г. от йеромонах Георги. В тази черква е гробът на последния български архиерей на Самоковска епархия – Ефрем Митрополит Самоковски.

На вниманието на отговорните институции, както по закон, така и по морал,

Време е някой да се извини и изрази признателност на всички дупничани, погребани там, независимо от социално положение, образование, идейна и етническа принадлежност. Предмет на вашата дейност е запазване на духовната християнска памет за миналото на Дупнишката покрайнина. В този град са живели достойни хора, допринесли за цялостното развитие на общината -Мир на праха им!

Петя Хаздай

10187171614159865342

 

 

 

 

 

Print Friendly

2 Коментари на Старите гробища в Дупница – ДЖУНГЛА и СВЕТОТАТСТВО!/ СНИМКИ

  1. Поздравявам Петя Хаздай , за това ,че е отделила внимание на паметта на хората които почиват там !

  2. И аз имам същия проблем, 3 пъти ходя до страрите гробища и не мога да намеря гроба на близките ми.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien