ВИДЕО/ Как да гласуваме на местните избори и референдума

На 25 октомври българите ще избират кметове на общини, кметства и райони, общински съветници. Съвместно с местния вот избирателите са призовани да се включат и в национално допитване. Въпросът е: „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?".В някои населени места – като кметствата около София, Пловдив и Варна, където ще се избират и районни кметове, ще се гласува с 5 бюлетини.

Кой може да гласува на местните избори?

В местните избори право на глас имат българите, които са навършили 18 години към изборния ден; не са поставени под запрещение; не изтърпяват наказание лишаване от свобода; имат регистрация по постоянен и по настоящ адрес на територията на страната към 24 април 2015 г. и поне единият от адресите е в общината или в кметството, където ще гласуват.

Кой може да гласува на референдума?

За разлика от местните избори в референдума ще могат да участват и българи, които се намират в чужбина в деня на вота. Те ще гласуват в 312 секции в 45 държави, като най-много те ще са в САЩ, Испания, Германия.

Как се гласува с бюлетините за кмет?

На 25 октомври гласуваме за кмет на община и кмет на кметство, а в София, Варна и Пловдив и за кмет на район. На местния вот ще се гласува с последователно номерирани бюлетини, подредени в кочани.Всяка бюлетина има два съвпадащи номера, които се откъсват. Преди гласуването секционната комисия откъсва бюлетината от съответния кочан, където остава единия от двата номера, и я подава на избирателя. В кабината с химикал, пишещ със син цвят, гласоподавателят поставя „Х" или „V" в квадратчето с номера на избрания от него кандидат. Всяка бюлетина се сгъва, така че да не се вижда как е гласувано. След вота избирателят подава бюлетините на член на СИК да свери номерата им, да откъсне отрязъците и да постави втори печат, след което гласоподавателят ги пуска в прозрачната кутия.

 ВИДЕО ТУК

Как се гласува с бюлетината за общински съветници?

За общински съветници се гласува, като се постави знак „Х" или „V", със син химикал, в квадратчето с номера на избраната от избирателя партия, коалиция, местна коалиция или независим кандидат.Ако гласоподавателят предпочита някой от кандидатите, поставя знак „Х" или „V", със син химикал, в кръгчето с неговия номер.Всяка бюлетина се сгъва, така че да не се вижда как е гласувано.След вота избирателят подава бюлетината на член на СИК да свери номера й, да откъсне отрязъка и да постави втори печат, след което гласоподавателят я пуска в прозрачната кутия.С имената на кандидатите за общински съветници от съответната листа можете да се запознаете пред изборното помещение.

ВИДЕО ТУК

Как се гласува с бюлетината за националния референдум?

 

Гласуването в националния референдум се извършва с една бюлетина, която избирателят получава в непрозрачен плик.Вотът се отбелязва, като върху бюлетината се поставя знак „Х" или „V" със син химикал върху квадратчето с избрания отговор на въпроса: "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?"."ДА" – в подкрепа на въпроса;"НЕ" – в подкрепа на алтернативна позиция.

След това избирателят поставя бюлетината в плик и я пуска в прозрачната кутия за гласуване в националния референдум.

 

Ако сгрешите бюлетината

Ако избирателят допусне грешка при гласуване, той връща сгъната сгрешената бюлетина на СИК и получава нова за същия вид избор. Това право се предоставя на избирателя само веднъж.

Избирателят трябва да проследи, че сгрешената бюлетина, без да се разгъва, се унищожава с надпис "Сгрешена", подпечатва се с печата на СИК и се подписва от председателя, секретаря и член на СИК, предложени от различни партии и коалиции. Сгрешените бюлетини се описват в протокола на СИК.При несъответствие на номера на сгрешената бюлетина с номера от кочана, тя се обявява за недействителна. Това обстоятелство се отбелязва върху бюлетината и в графа "Забележки" на избирателния списък, а избирателят не се допуска повторно до гласуване.Вписването в бюлетината на специални символи като букви, цифри или други знаци прави гласа недействителен.

Къде ще се гласува машинно?

Само избирателите в София ще могат да гласуват машинно. Такава възможност ще има в 50 избирателни секции в столицата като машиният вот ще бъде само за общински съветници. Вотът чрез машинното гласуване ще се зачита.

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien