Стартира процедурата за рекултивация на сметището над жк.Бистрица, ето колко отпадък има и в какво ще се превърне

Старото депо пък ще бъде рекултивирано и оформено в гора.

Община Дупница стартира процедурата по избор на изпълнител за рекултивацията на закритото сметище над жк „Бистрица“. Обявена е вече пазарната консултация, което означава, че фирми могат да подават индикативни оферти за финансовата стойност, след което на база тях се определя и прогнозната стойност.

На 25 септември експертен екип одобри границите на рекултивацията, като в междуведомствената комисия участваха представители на Община Дупница, РДНСК – Кюстендил, РИОСВ-Перник, ОДЗ-Кюстендил, Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров".
Сметонасипването е започнало преди 60 години и е изградено върху терен с денивелация около 75 метра в границите му, а откосите са много стръмни с височина достигаща 60 метра.  С отпадъци са замърсени 79758 кв.м терени, а приблизителният отпадък е внушителните 465 000 m3. След всички дейности, районът ще бъде затревен и засадени 17 322 дървесно-храстова растителност, а районът превърнат в гора.

Единственият начин за спиране на самозапалванията на старото сметище и обгазяването на града и близките села е именно рекултивацията. Крайният срок за извършване на същинските дейности по рекултивация на закритото депо в местността "Злево" е 2020 година.

Print Friendly

1 Коментар на Стартира процедурата за рекултивация на сметището над жк.Бистрица, ето колко отпадък има и в какво ще се превърне

  1. Да го дадат на Кольо Илиев.Той знае как да го рекултивира.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien