От Община Дупница обявиха къде ще бъде сондажният кладенец за минерална вода

Инвестиционно предложение за изграждане на сондажен кладенец за разкриване на термоминерална вода в село Бистрица, обяви Община Дупница. Информацията е качена на официалния сайт на Общината и разлепена по закон на кметството в населеното място. За наличието на термални води в селото не е тайна от години, но досега никой не се бе ангажирал с подробно проучване. Новината не е изненадваща за жителите на селото, тъй като от 2 години засичат редовно специалисти, ангажирани за тези проучвания. Факт е, че вече има 10-ина бизнесмени, които са започнали процедура за строеж къщи за гости, вилни селища от затворен тип и къмпинг-зони. Миналата година, на сесия на местния парламент, кметът на общината инж.Методи Чимев обяви, че се правят проучвания в тази насока и очаква резултатите.

Според инвестиционното предложение се предвижда сондажът да достигне дълбочина от 1200 метра в местността "Арнаутски ливади". За локализиране на най-подходящото местоположение са проведени теренни обширни хидрогеоложки проучвания, от които са избрани три участъка. Трайното предназначение на територията е земеделска, като имотът е собственост на Община Дупница. Сондажните дейности ще се проведат след получаване на разрешително от страна на Басейнова дирекция. След изграждане на сондажа, утвърдения му експлоатационен дебит, ще може да се ползва от различни ползватели след издаване на разрешителни за водовземане от Община Дупница, се разбира още от инвестиционното предложение.

Писмени становища и мнения от жителите на селото могат да се подават в РИОСВ-Перник.

От пресцентъра на Община Дупница заявиха, че в рамките на следващата седмица ще обявят дата и час за публично обявяване и цялостна информация за начинанието.

Print Friendly

2 Коментари на От Община Дупница обявиха къде ще бъде сондажният кладенец за минерална вода

  1. Не са от 2 години а от 3 години идват в селото да замерват.Впода се знае че има от години.Доколкото зная още през 2010 година са искали да го правят братя Галеви и не случайно най хубавите места се купиха от запознатите.Изкупуват се и сега.Ама не вярвам пак да се осъществи макър това да развие много селото ни.

  2. Преди години имаше слух че имало залежи на въглища около парка и селото , но дано не е вярно защото ако научи г-н Ковачки за кратко време прикарал багерите и с.Бистица ЩЕ СТАНЕ рудник „Бистрица“!

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien