Легендарната развесена върба в Дупница изсъхна, окастриха я

Един от символите на Дупница и на няколко поколения развесена върба е изсъхнала и се наложи днес да бъде окастрена. Именно на нейно име е и жилищният квартал. Досега, клоните й са изсъхвали веднъж и преди 44 години е била отново окастрена до дънер. Няколко са сигналите за изсъхнали големи клони и падащи в района на пешеходната зона са постъпили в администрацията. Районът е едно от любимите места за игра на децата, което създава предпоставка за инцидент.

От отдел "Екология" направиха проверка, която установи, че клоните са изцяло изгнили, образували са се няколко хралупи и се налага да бъде подрязана. "Съвсем основателни бяха опасенията на хората и се наложи да я окастриме. Веднъж е била в това състояние преди много години поради същата причина. През пролетта ще тръгнат филизи и след 2 години ще започне да образува своята корона. Все пак човешкият живот е по-важен", коментираха от Общината.

Dupnitsa_Part3_14

 

 

Print Friendly

1 Коментар на Легендарната развесена върба в Дупница изсъхна, окастриха я

  1. анонимен // 08.12.2017 в 9:13 // Отговор

    Тази върба изобщо не е от 44 години там.Родена съм в този квартал и продължавам да минавам много често.Първите върби бяха на тротоара пред къщите.След като улицата стана пешеходна зона след 10 ноември 1989 година ,старите върби бяха отрязани,а тази беше засадена на сегашното място.Така че ,не е кастрена преди 44 години.Може да разгледате стари архивни снимки-къде точно е била старата върба.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien