„Инспекцията по труда“ по казуса с дупнишките шивачки: Няма данни фирмата на Каприоти да е влязла в несъстоятелност

Теодора Дичева, снимка: БНТ

В казуса с шивачките от Дупница са установени нарушения, има издадени 12 акта на фирмата на Каприоти, който още не е изплатил парите на работещите, каза в студиото на "Още от деня" Теодора Дичева от дирекция "Правна" в "Главна инспекция по труда". Тя допълни, че в целия сектор има доста проблеми.

"Има нарушения и при полагане на извънреден труд, включително и събота и неделя. Има случаи и на принудителен платен и неплатен отпуск. Тези предприятия работят на поръчка, което и довежда до извънреден труд и усилена работа, а после има някакъв период на изчакванe", коментира тя. Дичева отбеляза, че инспекцията е наясно с проблема за избягване на задълженията на Каприоти. "За фирмата нямаме данни да е влязла в несъстоятелност и имаме възможност да предявим санкции, дори да е в несъстоятелност пак можем чрез съда да предявим. Има начин да се справим с некоректни длъжници и няма значение, че не са граждани на България нарушителите", отбеляза още Дичева.

От няколко дни усилено се говори в Дупница, че се прави опит да бъде обявена фирмата в несъстоятелност, за да се избегне плащането на заплатите на шивачките, за което иначе бе сключено споразумение да стане разсрочено.

Глобите за подобни нарушения са от 1500 до 15 000 лева. Обикновено "Инспекцията по труда" налага от 1500 до 5000 лева глоба.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien