Има ли нужда Дупница, Сапарева баня, Бобов дол и региона от ТВ Запад?

Обявеното закриване на регионалния канал ТВ Запад от няколко дни е една от водещите теми в региона. Решението на благоевградските собственици на кабелната телевизия да спрат излъчването на канала и местните новини от 1 януари 2018 година възбуди доста коментари сред хората и особено абонатите й. Не е тайна, че таргета на местните новини са по-възрастното население, което си има навика от години "да си пусна в 20,30 часа "Рила"-та по кабелната, да видя новините" (предишното име ТВ Рила все пак си остана запазена марка в региона). И ако по-младите сядат епизодично пред малкия екран да изгледат новините по една или друга причина, то стотици са тези, които не пропускат да "щракнат на Рила-та" за онези 20-ина минути, в които ще разберат къде ще се спира водата, къде няма да има ток, какви са намеренията на този или онзи, какво се е случило през деня…

b_56f63b4c157c3a838aae9b925566a0cbЗа 22 години откакто е на медийния пазар, ТВ Рила (за нас от Zadupnitsa.com също си остава с това име) се превърна в нещо повече от обикновена телевизия. Една от малкото въобще в България, която не се превърна в "политическо оръжие", не стана "жълта" медия, а запази водещия принцип на журналистиката – честна, неподправена и независима. Това бе и и най-силното оръжие на екипа работещи в канала.

От старта си през зимата на 1995 година, до ден днешен местният канал се превърна не в поредния източник на някаква информация, а в малка институция, така важна за Дупница, Бобов дол, Сапарева баня и селата в общината. Зрителските сигнали по всякакви теми и въпроси са обичайни всеки ден, а за екипа не остава нищо друго освен да го приеме, провери и потърси реакцията или разрешаването на проблема, ако те са коректни и адекватни. И успява в повечето случаи. А печеливши са всички. И ако в началото местния канал бе просто условие, за да имаш лиценз, то с времето ТВ Рила си стана запазена марка, с която се съобразяват всички. Уви, само собствениците явно не. А и липсваше всъщност желание, да се разработи и да носи някакви приходи. Не да бъде на печалба, но поне да минимизира реалните разходи.

Разбира се, правото на всеки собственик е да прецени как да процедира във фирмата си и в какво да инвестира или да спести. А дали това е правилно бизнес-IMG_8810 решение, то следващите месеци ще го покажат по категоричен начин. В социалните мрежи вече се образува група "БОЙКОТ НА ТВ ЗАПАД! НЕ НА ЗАКРИВАНЕ НА ТВ-КАНАЛА И НОВИНИТЕ", която само за 3 дни събра 400 последователи. Дали бойкот ще има реален на абонати или само "силене напразно", то времето ще покаже. Но в тези времена на конкуренция, местните новини бяха онази разлика, която дава предимството на Кабел Сат Запад пред големите оператори, чийто цени са дори и по-ниски. По-ниски, но…нямат в 20,30 часа местните новини.

В интерес на истината, това решение на собствениците (закриват и канала в Кюстендил и другите в Югозапада) всъщност е на път да проправи нов път на работещите в канала. Магията на "ТВ Рила", а такава има, ще накара по обясними причини, оператори, журналисти, монтажисти да заживеят…собствения си живот. Защото не е тайна, че на практика те нямаха личен живот, а водеха живота на телевизията-всеки ден, по 24 часа, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината. Това е техен избор, и никой от тях не е бягал и обвинявал за това никого. Така са решили и така живеят. Харесва им да бъдат омагьосани. Всеки един от тях ще намери своята нова магия, защото са кадърни, професионалисти, отдадени изцяло на работата си, но…ще загубят хиляди жители на региона.

22729125_929689967181180_1040795833569632864_n1-и януари е още далеч и има достатъчно време, за да бъдат претеглени плюсовете и минусите. Има достатъчно време, за да се прецезират нещата и през следващата година в 20,30 часа Маргарита Петрова, Мариета Чолакова и Валентин Иванов отново да кажат "Добър вечер". Но за това трябва желание, трябва разум, трябва и малко бизнеснюх. И ако отлив на абонати няма, както се призовава в социалните мрежи, и местния канал го няма, то значи решението на собствениците е било правилно и изключително премерено от тяхна финансова гледна точка. Но ако се появи отлив? Тогава…какво се случва???

Можете да споделяте вашите мнения по темата под статията За и Против, като напомняме, че обидни квалификации и нападки, няма да бъдат публикувани.

Print Friendly

20 Коментари на Има ли нужда Дупница, Сапарева баня, Бобов дол и региона от ТВ Запад?

 1. „Честна, неподправена и независима“… Ай стига бе! Пълни глупости! Винаги е била подлога на управлението в момента! Новинарската емисия е трагедия – това което спуснат ПР-ите… От 6 новини три са за Общинския съвет – Бобов дол. През останалото време е още по-голяма трагедия – руски тъпотии и някакви народни музики едни и същи от години! Жал ми е за екипа, но в края на краищата няма нищо вечно!

 2. Не. Няма нужда от точно такъв канал. Има нужда от модерен информационен канал без политическа обремененост.

 3. Каналът е слаб не го пускам въобще.Но за новините винаги сме включвали у дома.Те трябва да се запазят а за другото са прави хората че няма нито филми нито музика като хората.

 4. Познавам някои от хората в телевизията и знам че са искали да се развива но са им казвали че те не носят пари и да не искат нищо. А заради новините са и повечето абонати които ще почнат да се отказват още повече че другите фирми предлагат за по 20 лева и телевизия и интернет. Филмите са много стари песните също и това куца от много години но на новините си щраспаше всеки.

 5. Отказах се от кабелната телевизия скоро ,просто предаването на този канал Рила тв не беше интересно и не го и гледах, а и цената е по висока от другите телевизии

 6. Ползвам услугите им от години, и нито цифровата, нито интернета отговарят на качеството на конкурентите. Причината заради, която избирам тях години наред, бе местния канал. След като са решили да го спират, най-вероятно ще се преориентирам към друг доставчик

 7. Да го закриват, голяма тъпня е. Но и да намалят цената от 14лв. и да я направят по-конкурентна. Ако го направят даже ще се увеличат абонатите.

 8. Закривай!

 9. Потребител // 06.11.2017 в 22:53 // Отговор

  Ползвам всички услуги на Кабел Сат Запад и смело мога да заявя , че съм супер доволен от тях – цифровата телевизия им е с възможно най-интересните програми,особено спортни и HD,оптичният им интернет е най-бързия и надежден. Пробвал съм и при другите оператори- Mtel, Vivacom и некакви си ZeeBG,направо всичките тия са „хвани единия удари другия“ – трагедия , пък обслужването им никакво го няма. То затова са и по-евтини. Но качеството си струва пари, затова пръпоръчвам Кабел Сат Запад . А що се отнася до канала ТВ Запад- какво да покажат интересно като нищо хубаво не се случва в региона, простотия и апатия във всичко и у зсички. Такива са новините -това показват. Силата на канала е , че дава какво се случва в региона , и няма къде да го видиш по друга телевизия. Ще е добре ако собствениците проумеят ,че града и региона имат нужда от този канал.

 10. Dosta tapa televiziq s netarpenie chakam 1 qnuari 2018 i bye bye ! ! !

 11. Към тримата Господа от Благоевград .Със закриването на канала икономисвате някои лев която ви е целта ,но с това лишавате хората от местни новини.Наистина канала е слаб поради малък персонал от репортери и жуналисти.Винаги гледате на икономическата страна на нещата.Няма да спестите от тези 5-7 заплати.Ползвам вашата телевизия и интернет и съм много доволен.По скоро си хванете пиратите в града и региона ,ще сте повече на печалба отколкото да закривате новините.

  • Какви 7-8 бре? 22 маймунки на клона са за да изработят емисия 7 (седем) минути.

 12. жител на дупница // 06.11.2017 в 23:49 // Отговор

  Господин Чукарски ,гарантиран спад на абонамента от абонатите на средна и пенсионерска възраст.За какво да плащат на CSW като маже и на други оператори.

 13. Еди си как си // 06.11.2017 в 23:54 // Отговор

  Интернета им е много зле и минах към Зеето. Разликата е огромна в полза на ЗееБг. А и хем по бърза скорост, качество, няма като гръмне в небето и по 3-4 часа веднага да спре нета от кабелната. Сигнал по оптика и е по евтино за 54 лв получаваш 4 месеца, но много по бръз нет от кабелната или другите фирми. На телевизия съм към Кабелната обаче,защото другите няма с какво да ме убедят. Не следя новините по местния канал, не го пускам дори, но нашите чат пат ги чувам да коментират че гледали по кабелната нещо. На старите ще липсва канала и заради пенсионерите трябва да остане. Не съм сигурен че ако некой от младите не е сниман и не иска да се види го гледа.

 14. Има нужда да остане,хората имат нужда да знаят, какво се случва в региона.Дори само заради новините!

 15. махнат ли канала се отказва 50% от аудиторията. Аз лично директно се отказвам и без това нямам договор и се преориентирам към някой друг от доставчичите. Така ще се случи и с членовете на цялото ми семейство. От нас 5 абоната по-малко. И ако всяка друга фамилия направи този избор – след 6 месеца КРАЙ! Относно таксата, която намалихте, пак не е конкурентна. Спрете ли излъчването на новините, както по-горе някой спомена, по-възрастната аудитория с ниските доходи веднага се отказва, а разбира се и не само. Това е единственото нещо, което държи абонатите към Рила ТВ, както за всички нас е известна телевизията.

 16. Абе зорлем на интересни се правите – ще се отказвате, скъпо било, другите били по-евтини…Дрън-дрън ярина. И като се махнете от КСЗ, към кой ще се включите? Мтел, Булсат, Виваком? И трите са сателитни телевизии. Трябва да ви монтират антена, цената е за един приемник, ХБО каналите се заплащат отделно, спортни също отделно, да не говорим, че някой изобщо ги няма, зимно време, вместо да си греете гъза на топло, ще се катерите с метлички да чистите снега от паниците….И още много други неща. Сега, гледам, рекламират Виваком IPTV + нет по оптика, виж, е това не е лошо, ама за момента покритието е два-три блока в центъра, та така.

 17. Потребител // 08.11.2017 в 11:02 // Отговор

  Ползваме всички услуги на кабелната телевизия и сме много доволни.

 18. Доволен съм от кабелната телевизия и интернет. Който пише глупости си е за негова сметка.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien