Френското посолство с реакция за случая „Сидеров“

 Френското посолство излезе с официална позиция по повод инцидента от снощи, при който Волен Сидеров и група народни представители от националистите нападнаха словесно културното аташе на френското посолство.

В официална позиция се посочва, че френски дипломатически служител е станал жертва на обиди и заплахи от страна на български гражданин по време на полет от София за Варна на 6 януари вечерта.

"Този гражданин е отправил груби упреци към него, свързани с националността му, и е използвал депутатските си права за да изиска проверка на документите за самоличност на дипломатическия служител, при положение че, небидейки полицай, той няма такива правомощия", се казва в позицията на посолството.
В нея посолството на Франция напомня, че дипломатическите и консулските служители са защитени от Виенската конвенция от 18 април 1961 година и че е задължение на българските власти да вземат всички необходими мерки, за да не бъде допуснато посегателство върху личността, свободата и достойнството на тези служители.

Първоначално от посолството пуснаха значително по-остър текст, който впоследствие беше коригиран на сайта им, в който се искаше извинение по повод инцидента.

В началния вариант се подчертаваше, че българският гражданин, обидил френското културно аташе, е бил "очевидно в нетрезво състояние".  Беше обяснено също, че „този български гражданин“ е поискал документите на дипломатическия служител за проверка, позовавайки се на депутатските си качества, „определено неправейки разлика между законодателни и изпълнителни функции“.

"Посолството на Франция очаква извинения от този гражданин, чието осъдително поведение не е достойно за качеството му на депутат, нито дори и на човек, който уважава самия себе си. Посолството на Франция и френското министерство на външните работи проучват понастоящем инцидента с цел да се вземат необходимите мерки срещу това недопустимо поведение", се казваше още в първото съобщение.

Малко след това обаче тези изречения отпаднаха от позицията на френското посолство

Както Dnes.bg вече писа, в понеделник вечерта стана ясно, че Сидеров е предизвикал грандиозен скандал по време на полет от София за Варна. Лидерът на „Атака“ бил придружаван от Десислав Чуколов, Деница Гаджева и почти цялата парламентарна група на националистическата партия.

Според думите на очевидец скандалът е предизвикан от вулгарното поведение на лидера на „Атака“. Той нападнал френското културно аташе, като поискал от нея да се легитимира. Млад мъж се застъпил за дамата и нарекъл Волен Сидеров "простак". Лидерът на „Атака“ и двамата му спътници мигновено нападнали въпросния гражданин.

Източник: Dnes.bg
Снимка: БТА

Print Friendly

1 Коментар на Френското посолство с реакция за случая „Сидеров“

  1. Volen pak ne sie pil hap4etata, mnogo se izloji dali shte vleze v parlamenta pak neznam

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien