ЗАВРЪЩАНЕ! Най-влиятелната българка в родния си град Дупница: Невероятно е да си у дома

Най-влиятелната българка в САЩ до 1992 година Билха Брайънт днес се завърна в родния си град Дупница. 71 години след като напуска родното огнище, 85-годишната дупничанка, която е от еврейски произход отново се завърна към корените си. "Няма да плача. Обещах си го. Много съм щастлива. Аз съм у дома", това бяха първите думи на достигналата най-високия връх на политиката в САЩ дупничанка. До 1992 година тя е в Американския департамент, а думата й се чува много сериозно в политиката зад Океана.

IMG_7185Брайънт бе заедно с двете си дъщери Деби и Пенелопе, както и с племенницата си Орнит. Цялото семейство посети родната къща на Билха, след което се срещна с д-р Исаков, който е приятел на Билха от детинство. Изключително жижнерадостна, с невероятно чувство за хумор, Брайънт гостува на кмета на Дупница инж.Методи Чимев. Тя разказа някои от спомените си от детството, и не скри, че пази много неща от майка си и баща си.

Изключителна изненада за Билха бе подготвеният от Община Дупница подарък от архивни документи и снимки за нея, братята и родителите й. Вълнението бе толкова голяма, че сълзите в очите на Брайънт се виждаха. "Казах си, че няма да плача, но вълнението е огромно. От 10 години дъщерите ми ме навиват да посетим Дупница, но все нещо ме възпираше. Сега се върнах към детството си. Отново съм у дома", едва криеше емоцията си Брайънт.

Книги за исторически личности от Дупнишко, каталог за дупнишката шевица, филми за града и други свързани с града дарове получи Брайънт и семейството й, които продължиха разходката си из града.

IMG_7139 IMG_7154 IMG_7155 IMG_7161 IMG_7162 IMG_7168 IMG_7169 IMG_7172 IMG_7175 IMG_7184 IMG_7199

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien