Защо младежите в Дупница нямат реализация? Разбра се на среща между бизнесът и директорите на училища

Изключително интересна и най-вече ползотворна среща проведоха в заседателната зала на Общински съвет, директорите на средните училища в Дупница и представителите на бизнеса в града. Тя бе организирана от кмета на града инж.Методи Чимев и бе по повод годишния план-прием на ученици за средното образование. 404 тийнейджъри ще влязат от есента в средната образователна степен.

Освен кметът Чимев, на срещата бяха още председателят на ОбС Емил Гущеров, началникът на РУО-Кюстендил Радостина Новакова, директорът на Бюро по труда-Дупница Наташа Илиева, директорите на учебните заведения, Леонид Хаздай-председател на "Индустриална стопанска асоциация"-Дупница, представители на "Търговско промишлената палата" и бизнесмени от различните браншове. "Идеята на срещата е да си кажем какво можем да подобрим за нашите младежи. Трябва да направим всичко възможно, за да им осигурим възможности за професионална реализация, а не да ги захвърлим след средното образование да търсят препитания в чужбина или по други градове. Сега е възможността да се актуализира учебния прием към нуждите след въвеждането на дуалното образование. Отлична възможност за учениците да провеждат практиката си в реална среда и същевременно и да получават възнаграждение за това. Много ми се иска след 3-4 години всички профилирани гимназии да имат вече осигурено дуално обучение на своите ученици и се радвам, че вече има такова училище, което е намерило партньори", коментира инж.Чимев.

Директорът на ПГ "Акад.С.П.Корольов" Елена Костадинова обясни как се е справила с въвеждането на дуално обучение, което дава възможност на учениците в 11 и 12 клас да получават заплащане от фирми, провеждайки своята практика в реална среда. За 11-класниците се предвижда да работят по 2 дни в седмицата по 7 часа, а за обучаващите се в последен курс по 3 дни. Тя е вече осигурила работа за най-големите си ученици във фирми, за което получи само комплименти от всички

Ето къде ще работят учениците от 11 и 12 клас на

Ето къде ще работят учениците от 11 и 12 клас на „Механото“.

присъстващи. "Минималното заплащане е 90% от минималната заплата, но има градове, където е и над минималната", обясни още Костадинова. Нескрит интерес към дуалното обучение и най-вече възможността да бъдат използвани по този начин ученици, прояви директорът на "Тева" Иван Урумов. Експертите от РУО-Кюстендил разясниха подробно какво се изисква, какви са условията за сключване на договор и как се процедира. Именно новият вид обучение бе обект на най-голям интерес от страна на бизнесът, като се оказа, че в тази насока реално училищните директори са прояви пълно безразличие. Най-остра в критиките си, но пък изключително точно се изказа Наташа Илиева: "Какви са тези паралелки за митничари и за банково дело, като нямат реализация?! Трябва да обърнете внимание на нуждата от кадри в местния бизнес. Ето ви ги представителите на бизнеса, говорете с тях, както е направила директорът на "Механото". Осигурете заетост на вашите ученици. Може ли училището по облекло за поредна година да не обучава ученици за шивашкия бизнес. А в тази сфера гладът на кадри е огромен. Разходете се по кафетата в града и ще видите младежи, дори с висше образование, които работят като бармани и сервитьори. Профилираните гимназии трябва да бълват кадри, от които има нужда бизнесът", обърна се Илиева към директорите, които видимо се смутиха от острите, но пък право в целта думи. 16% е младежката безработица в Дупница, при 14% за страната, уточни още Илиева.

Урумов пък не скри критиките си и към младежите, които завършват образованието си: "На младите много не им се работи. Предпочитат да получават 500 лв като

Шефът на

Шефът на „Тева“ Иван Урумов не скри интерес към това да привлече ученици в завода в Дупница.

бармани и още 200 лв от бакшиши". Факт е, че в най-голямото фармацевтично предприятие има също остър глад на кадри, а всекидневно до Дупница пътуват десетки работници от други градове – Перник, София, Благоевград, Кюстендил. Представител на голяма застрахователна компания също прояви нескрит интерес към дуалното образование. "Нашата фирма може дори да оборудва информационен център за сигурност, където да обучава учениците от завършващите випуски. Застрахователният бизнес напредва много с нововъведения, като спокойно може всеки млад човек да развие по този начин и свой бизнес в тази насока, след като се обучи", посочи Борис Христов.

Дали директорите на средните училища са взели своите бележки и дали ще погледнат сериозно към възможностите да осигурят реализация на своите ученици, предстои да разберем в следващите два месеца.

IMG_0573 IMG_0562 IMG_0555 IMG_0554 IMG_0550

Print Friendly

3 Коментари на Защо младежите в Дупница нямат реализация? Разбра се на среща между бизнесът и директорите на училища

  1. коректен // 12.01.2018 в 9:50 // Отговор

    Това е самата истина. На директорите не им пука за учениците а гледат на тях като парички.Слагат измислвени специалности с бомбастични имена и се вълнуват само да запълнят класовете за да вземат парички и да си дават по 14 и 15 заплата всяка година.А това са кухи специалности без реализация.

  2. Към коментара на г-н Урумов :“На младите много не им се работи. Предпочитат да получават 500 лв като бармани и още 200 лв от бакшиши“ е прав.Но пък иска от старите си работници с рационализацията 1 да работи за 3-ма, а му плащат като за половин човек .Затова хората напускат.

  3. искам отговор // 12.01.2018 в 10:59 // Отговор

    Искам да попитам Г-жа Костадинова ,директор на ТМЕТ Сергей Корольов гр.Дупница : Защо вашите учители ходят да се молят на циганите по домовете им да идват редовно на училище и с това се унижават много.Защо???

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien