Заради ниски заплати медицински сестри масово напускат Общинската болница в Дупница

 

Заради ниски заплати медицински сестри масово напускат Общинската болница МБАЛ “Св. Иван Рилски” в Дупница. Най-сериозна е ситуацията в ортопедично отделение, където от осем сестри са останали само три. Медицинските сестри във вътрешно и ортопедично отделение получават средно около 550 лева. В средата на миналият месец в болницата имаше напрежение и медицинският персонал недоволстваше, защото месечните им възнаграждения не са увеличавани от години, въпреки че минималната работна заплата расте. Те недоволстваха, и защото след увеличението на минималната работна заплата на 380 лева, възнаграждението на санитарите е почти еднакво с тяхното.“ “Един вид техният труд, тяхната заплата вече съвсем се доближи до минималната заплата на санитар”, поясни тогава Малинка Димитрова – главна сестра на МБАЛ “Св. Иван Рилски”. Сега обаче медицински сестри питат колко получава главната сестра и има ли и тя вина за заплатите?

Преди месец управителят на лечебното заведение д-р Любомир Таушански заяви:“ Санитарките получават средномесечна брутна заплата от 523 лв., напливът на мераклии да започнат работа като санитари е голям, а повечето кандидати са млади жени на възраст от 20 до 40 г., но места няма“ Част от напусналите медицински сестри намират работа в Спешен център, където получават с по 150 лева повече.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Там пък преди две седмици избухна друг скандал. Инспекцията по труда в Кюстендил започна проверка в Спешен център – Дупница след сигнал, д-р Зорка Тодорова, която работи и в Спешния център, и в Спешен кабинет в общинската болница, по документи е била на работа в двете медицински заведения в едно и също време. 69-годишната д-р Зорка Тодорова, която е на постоянен трудов договор в Спешен център в Дупница, дава дежурства в спешен кабинет в общинската болница над определения норматив от 80 часа месечно.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien