За 2,76 млн.евро са предложенията за инвестиции в селата на Дупница и Бобов дол

До края на месец февруари, трябва да бъде готова и внесена стратегията на МИГ "Разметаница", в която влизат общините Дупница и Бобов дол. Това обяви на пресконференция днес зам.кметът по европроектите Красимир Георгиев. "Имаме вече примерен бюджет по отделните мерки, но мога да кажа, че той все още е незадоволителен. Казвам така, защото не сме достигнали максимума на финансовата рамка. Затова предприехме извънредно обществено обсъждане този четвъртък в Дупница, защото това е един от последните шансове да увеличим бюджета. Затова призовавам хората по селата да бъдат още по-активни и в четвъртък да внесат нови предложения и намерения, които да бъдат финансирани впоследствие, когато стартират начинанията си", призова Георгиев.

Програмата предвижда на този етап финансиране само и единствено за селата на територията на община Дупница, както и за Бобов дол, но там допустим бенефициент е и самият град.

"Държа да подчертая, че проектните бюджети са на база само тези 71 анкетни карти", допълни на пресконференцията инж.Силвия Иванова, старши експерт в Дирекция „Европроекти” към Община Дупница. По мярката за подкрепа за инвестиции в земеделските стопанства сумата е 300 хил. евро. По мярката за инвестиции в преработката, предлагането на пазара или развитието на селскостопанската продукция, сумата е 275 хил. евро. При мярката за инвестиции в неземеделски дейности – 375 хил.евро, по мярката за създаване на инфраструктура, отдих и туризъм 550 хил. евро. За достъп до заетост на икономически неактивни и безработни лица, за насърчаване на младежката заетост и повишаване на квалификациите са заложени 760 000 евро и за мярката – достъп до качествено образование, сумата е 500 000 евро. Общата финансова рамка е 2 760 000 евро, а допустимата сума е в размер на 4 млн. евро. "На това обществено обсъждане в четвъртък очакваме активност особено от земеделските производители, тъй като имат уникална възможност с тези средства да си подобрят стопанството и инвентара. На база новите предложения и идеи, тези суми ще бъдат променени, за да не се стигне до вариант за определени дейности да има много средства, а за други, където интересът е по-голям да е малък ресурсът", допълни Георгиев.

По различните мерки, кандидатите могат да получат цялостно или процентно финансиране за малки стопанства, мандри, мелници, микро-предприятия, къщи за гости, счетоводни къщи, фризьорски салони, рибарници, магазини и други. Неправителствените организации могат да кандидатстват за ремонт на улици, детски площадки, екопътеки, информационни центрове, фестивали, обучения за безработни и т.н.

Print Friendly

2 Коментари на За 2,76 млн.евро са предложенията за инвестиции в селата на Дупница и Бобов дол

  1. Дано да има инвестиции и за други западнали райони в България!

  2. Идея за проект.
    В с. Шатрово, община Бобов дол има къщи, които никога не са имали централно водоснабдяване, т.е. НЯМАТ ЧЕШМИ.
    Всеки се спасява кой както може, а най-често се носи вода на ръце – като от XIX век.
    ВЗЕМЕТЕ МЕРКИ, ЗАЩОТО ТОВА Е ОСНОВНА ПРИЧИНА СЕЛАТА ДА СЕ ОБЕЗЛЮДЯВАТ.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien