Всеки в Дупница трябва да прочете поста на един младеж и… ДА СЕ ЗАМИСЛИ

Дупница винаги се е славел като много темпераментен и изключително буен град. Особено в предизборен период, нормалността сякаш изчезва и хейта и злобата от едни към други и към трети става неописуема. Манталитетът на жителите е особен и в това не се съмнява никой, признават го дори и гостите на града. Всички са чували поговорката, че в Дупница няма Номер 2, защото всички са Номер 1. Думи, които не са лишени от смисъл.

Няма как Дупница да не влезе по някакъв начин в обективите по различни поводи. Не остана по-назад и последните месец и малко от старта на предизборната кампания. Социалните мрежи завряха от тролове на всякакви партии, коалиции, кандидат-политици, а нормалният човек се хваща за главата и цъка с език. Злоба, обиди, вражда, компромати… От всичко за всеки има по много. А недай си боже, нормален човек да се изкаже в подкрепа на един или друг, тогава нещата стават страшни. Лудостта, която е обзела всички, доведе до там, че ОИК-Дупница спира на няколко пъти работа в изборната нощ и се наложи да влиза полиция, за да укротява страсти след партийни нахлувания. И тази неделя в ОИК, ще има полиция – явно нещата са на път да излязат извън контрол. За едни пусти избори, за една пуста власт. Кой работел с мутри, кой с бухалки, кой купувал, кой продавал, кой лъже, кой не лъже… Страшно.

Имаше коректни и нормални кандидати, листи с общински съветници, които заложиха на положителното – да кажат какво ще направят, да предложат решения и идеи, но най-вече запазиха добрия тон и дух. Едни успяха с посланията си, други не толкова, а трети бяха на крачка да постигнат частичен успех. Такива са достойни за уважение, дори и останали извън ОбС-Дупница. Други заложиха на черния ПР и негативното и също някои постигнаха успехи, а други-не.

Лудостта от изборите стигна до там, че кандидат за кмет да налага тормоз на гости в дупнишки ресторант в деня преди изборите, други да пращат хора от щаба си в…Старите гробища, за да си пазят плакатите цяла нощ на стената и да изскачат на "враговете" като мъртъвци през нощта. Да, това са истински случки.

Безумие!

Принципно погледнато – изборите са една надпревара, в която всеки трябва да предлага идеи, да казва какво би направил за града, за селата, за хората, как ще подобри стандарта на живот… И лудостта обаче отново надделя у някои, за да се стигне да обяват: "Ние може нищо да не направим, ама тях ги накажете".

А уж живеем в един град, всеки ден се срещаме, говорим, коментираме, спорим, докато не "прещрака релето". Защо? Едните от злоба с мисълта: не е важно я да съм добре, а Вуте да е зле, а другите заради властта. Леви с десни, десни с леви, принципни с безпринципни коалиции, абе… Пуста власт!

Къде отиде нормалността и коректността? От 30 години насам, дойдат ли избори "прещракват релетата", а хулите, обидите и изтрещяването вземат връх. Особено в социалните мрежи. Учители и учителки водят хамалски диалози по между си, бизнесмени се плюят, роднини скачат на роднини, тролове се карат с тролове. Абе, лудост бе, лудост. Даже ненормалност.

И някак си изневиделица се появи вчера един коментар в най-голямата фейсбук група "Забелязано в Дупница". Един младеж, който не се скри зад профил на един от стотиците тролски такива, а си застана с името, лицето и…позицията. Позицията за Дупница, за манталитета, за хората, за всичко заобикалящо ни. Посочи нещата ясно, конкретно и директно. Един младеж бе, хора, не политик, не кандидат, а младеж. И се превърна в един от най-положително коментираните постове. Нормалността се възвърна за броени часове…до днес, когато отново в социалните мрежи се хвърля кал към този, към онзи, към трети, към десети.

Този пост на младежа Костадин Панчев, трябва да го прочете всеки един жител на тази община. Но не само да се прочете, а да се осмисли. Да се осмисли от кандидатите за власт, от политиците, от обикновените граждани. И не след 3 дни да бъде забравен, а да си го припомняме всеки ден, всеки час. Защото тогава има надежда за Дупница.

Съобразявайки се със смисъла на поста, не посочихме имена, партии, коалиции. Публикуваме поста без редакторска намеса. Четете, мислете и във всеки един ден си го припомняйте. Защото политиката си е политика-мръсна, гадна, подлярка работа. Изборите идват и отминават, но…хората оставаме, градът остава, бъдещето остава.

"Този пост не е агитация нито за кмет, нито за партия (пояснявам за някои провокатори и тролчета).. това е мнението ми за някои хора в този град. Без извинение, в този град драстично се увеличава броят на мрънкащи и безмозъчни хора, неграмотни, необразовани, но за сметка на това нагли и със самочувствие до небето. Ако не са ремонтирани и асфалтирани улиците е проблем- чупим си колите, ако се подобри инфраструктурата- пак не сме доволни- откраднали са се пари, улиците се били превърнали в писти, били предпоставки за катастрофи; ако няма градски транспорт- лошо- никой не мисли как хората без автомобили ще ходят на работа, а децата на училище, сега има градски транспорт- бил ненужен, неудобен, празен и т.н.; като нямаше почти спирки, а малкото останали бяха счупени или превърнати в обществени тоалетни (за което сме си виновни, разбира се, ние) пак беше признак за безхаберие на общината- добре, направиха се нови спирки, сложиха се електронни табла- в отговор на това подобрение, някои хора Дупница-2018-1024x682обясняваха как нямало нужда, било схема, за да се откраднат пари; старата спортна зала се наводняваше, беше студена и нямаше добри условия за тренировки и провеждане на официални срещи- направи се и нова зала по европейски модел, а "възпитаните" недоволстващи отново влизат вътре, люпят семки и хвърлят по земята бутилки, опаковки от вафли и т.н., стъпват по седалките с крака, чупят тоалетните чинии, писуарите и батериите, блъскат вратите все едно са израстнали в джунглата. Правени се още много неща за града през последните 10-15 години- парка се възроди, идват дори хора от други градове да го видят или да си починат и да се разходят за уикенда, ние пак гледаме да разрушиме- чупят се пейки, катерушки, боклуци навсякъде, дори и в реката, Градската градина по същия начин- тоалетните бяха изпочупени и запушени и после се мрънка защо не работят. Най-простото нещо- по модел на големите градове в България се поставиха цветни букви, изписващи името на града ни- супер, но бяха съсипани, обелени, подбити в рамките на една седмица. Не говоря за това кой кмет какво е направил, какви заслуги има, лош или добър е бил през управлението си, говоря за това, че много хора населяващи този град се държат като неандерталци, от които извира простащина и безочливо нахалство.

И докато такива хора определят бъдещето на живущите в Дупница, а и бъдещето на цяла България нещата няма да се подобряват изобщо, а напротив- ще стават по-зле и няма защо да се чудим, че хората търсят професионална реализация и по-добър живот извън пределите на града и държавата.
Благодаря за вниманието
!

Print Friendly

3 Коментари на Всеки в Дупница трябва да прочете поста на един младеж и… ДА СЕ ЗАМИСЛИ

  1. PROSTASTINATA E NEPOBEDIMA,no oste po losho e che e povsemestna i se multiplicira. a puk oste po – lostoto e ce obstestvoto ni otkazva da se bori s neq.

  2. Веселине,защо на пишеш на БЪЛГАРСКИ ?

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien