„Време разделно“ е №1 на България за всички времена

Българският филм на столетието е "Време разделно". Това стана след гласуване на зрители в класацията "Лачените обувки на българското кино" на БНТ, с която се отбелязва 100-годишнината на българско кино.

Филмът събра 44.38 % от гласовете в надпревара с "Козият рог", който е на второ място с 33.7% и “Оркестър без име”.

За "Време разделно" не е тайна, че показва жестоката действителност, която е била по българските земи в годините на 5-вековно османско робство. Робство, което за съжаление в някои от учебниците по история на България не се казва и дума.

Филмът е създаден по едноименни роман на българския писател Антон Дончев, написал творбата си само за 45 дни и публикувал през 1964 г. Събитията, описани от Антон Дончев, са се случили през 1666 г. на мястото, където е разположен град Якоруда. Това е една малка и живописна долина на 2,5 км от центъра на днешния град,

Романът е екранизиран през 1988 г. от режисьора Людмил Стайков под името „Време на насилие“ и се състои от 2 части: „Заплахата“ и „Насилието“. Втората част на филма пресъздава събитията от втората половина на 17-ти век до 1668 г.

Трите филма събраха най-много гласове сред десетте най-добри филма според зрителите – "Време разделно", "Всичко е любов", "Вчера", "Господин за един ден", "Козият рог", "Крадецът на праскови", "Лачените обувки на незнайния воин", "Опасен чар", "Оркестър без име" и "Осъдени души".

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien