Волейболист на „Марек“ в търсене останките на баща си вече 23 години

Мукунзи (вляво) и Дауди

Пристигналият в средата на настоящия сезон в "Марек  Юнион-Ивкони" Кристофер Макунзи внесе екзотика във волейболното първенство и беше приет добре от българската публика. Мукунзи бе контузен и претърпя операция, която се окажа по-тежка от очакваното и през втория сезон той не игра според възможностите си. Той обаче крие трагична семейна история зад лъчезарната си усмивка, която се появяваше при всяка отбелязана точка в родните зали, пише btvnovinite.bg. В свободното си време капитанът на националния отбор на Руанда се връща в родината, за да… търси тленните останки на своя баща, станал жертва на геноцида от 1994 г.

Мукунзи (вдясно)

Мукунзи (вдясно)

"Надявам се, че някой ден ще успея да му организирам нормално погребение", разказва Макунзи пред медиите в Руанда.

Волейболистът е роден през 1988 г. и е само на шест, когато е осъществен геноцида в страната. През 1994 г. за периода от 100 дни (от 6 април до средата на юли) са избити близо 800 хиляди представители на един от народностите в страната – тутси. Геноцидът е извършен от друга местна общност – хуту. Това поставя началото на гражданската война в малката африканска страна, която продължава 3 години.

"Не знам какво се е случило с баща ми и семейството ми. Никога не е знаело къде са тленните му останки. Знаем само, че е убит от въоръжените отряди на Интерахамве", започва разказа си волейболистът.

"Спомням си как ни заведе мен и семейството ми в дома на баба ми в Бвакира, а след това се върна в Бирамбо с приятелите си. Домът ни беше атакуван предишния ден, но успяхме да се измъкнем. Тогава за последно видях татко. Бях малък, но разбирах какво се случва. Един ден познат дойде у нас и каза, че на връщане към родния ми град баща ми и приятелите му са били атакувани, разделени и убити", спомня си Макунзи, който през миналия сезон игра в турския Пайаш.

Бащата на волейболиста – Матиас, е бил водопроводчик и е изхранвал Кристофер, майка му и тримата му братя с малкия си бизнес. Самият играч определя

С цялото си семейство след като се прибра от България

С цялото си семейство след като се прибра от България

оцеляването на семейството си като малко чудо в размирната ситуация.

Въпреки това той не може да се примири с това, че не знае къде е гробът на баща му. "Майка ми организира малка възпоменателна церемония в негова памет всеки април, но това не е достатъчно. Проверявам всяка информация, която получа за мястото, на което са останките му. Казваха ми, че може би е в Гитве, може би в Гашари, но все още нямам успех", разказва за премеждията си посрещачът.

Грижата за четирите момчета пада на плещите на майката, а двама от тях се ориентират към спорта. Освен Кристофер волейбол играе и брат му Клемент.

"Трябва да продължа да го търся. Само любовта ще ни накара да забравим ужаса на геноцида в Руанда. А спортът играе голяма роля в обединяването на народа", завършва интервюто, но не и търсенето Макунзи.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien