ВНИМАНИЕ! Нов вид телефонна измама

За нов вид телефонна измама алармира Нова ТВ. Действа се чрез пропуснати повиквания от цял свят – Хаити, Монако, Румъния и Гърция. Ако върнеш обаждането, плащаш скъпо. Десетки измамени се оплакват, че получавали по 30 обаждания за половин час. Поне стотици са набелязаните за жертви.

За да спрат атаката, мобилните оператори блокират обажданията до остров Възнесение. Островът се намира в Атлантическия океан. Предполага се, че там е седалището на измамниците. Номерата, на които клипват, се избират на случаен принцип чрез софтуер.

След осъществяване на връзката се включва автоматизирана система с някакво гласово съобщение и човек докато се ориентира за какво става въпрос, на какъв език, отнася ли се до него, минават няколко минути и се генерира трафик. По-подвеждащата ситуация е тогава, когато се върне такова повикване, има системи, които включват записан сигнал свободно. Тоест, след набиране на номера, човек чува сигнал свободно, но всъщност в този момент тече таксуването.

Потребителят смята, че все още никой не му е отговорил отсреща. И така сметката ни може да набъбне с между 7 и 8 лева за минута. От Комисията за регулиране на съобщенията съветват преди да върнем обаждането, да проверим номера в интернет и ако се налага, да попитаме мобилния оператор.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien