Възстановката по случай 142 години Свободна Дупница в СНИМКИ

Повече от 300 човека се включиха в превърналата се традиция възстановка за освобождението на Дупница от османско робство. Лошото време и дъждът не уплашиха жителите и участниците, които заедно отпразнуваха 142 години от Свободна Дупница. Денят на освобождението е подробно описан с диалога между майор Орлински и местните свещеници от Никола Лазарков, който е пряк свидетел на онзи мразовит ден.
Тази година, в ролята на майор Орлински влезе 21-годишният Ивайло Йорданов, който е бивш възпитаник на СУ „Акад.С.П.Корольов“ и е танцьор във фолклорен танцов ансамбъл „Актавис“. Придружен от своите войници, той бе посрещнат с виковете от децата „Идат, идат“, след което се спряха при местния свещеник, където предадоха автентичните думи от диалога през 1878 година. С мощно „Ура“, шествието на свободата тръгна по пътя на освободителите.
Венец бе поднесен от кметския екип на паметната площча на майор Орлински, където директорът на Исторически музей-Дупница Анелия Геренска разказа за този ден и за съдбата на майор Орлински, който умира в Горна Джумая.
Шествието завърши пред паметната плоча на дупнишките опълченци, където бяха поднесени венци и цветя от местната власт.
Десетки граждани бяха излезли по улицата и приветстваха шествието.
Кметът на Община Дупница инж.Методи Чимев, заместникът му Крум Милев, Председателят на ОбС-Костадин Костадинов, общински съветници, танцьори от местните ансамбли, читалища, както и от съседни общини също станаха участници във възстановката, която приключи с народно веселие.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien