В Дупница легенда за трима монаси обрисува празника на Св. св. Константин и Елена

Трите бряста. Снимка:БГНЕС

Десетки се изкачиха вчера до оброчището "Св. св. Константин и Елена" над Дупница, за да се поклонят пред равноапостолите, въвели християнството като официална религия във Византия, разкрива БГНЕС.
Допреди два века тук, на Джинджийската кория, високо над Дупница имало манастир, поддържал тесни връзки със Светата Рилска обител. В него служели монаси, разполагали с богата библиотека, но през 1818 година кърджалиите "му видели сметката". Пророчески сън накарал през 1903 г. на мястото на оброчището един от дупнишката фамилия Блатски да построи черква. Тя носи името на светците-равноапостоли Константин и Елена. До малката черква се извисяват три изсъхнали вече бряста, израснали от един корен. Според легендата това са духовете на трима съсечени от турците монаси от обителта. Според легендата, подгонени от турците, те се скрили в параклиса и залостили врата. Турците не могли да влязат, за това си послужили с хитрост. Довели няколко ханъми, които започнали да викат за помощ.

Иконата на Св.св.Константин и Елена в манастира. Снимка:БГНЕС

Иконата на Св.св.Константин и Елена в манастира. Снимка:БГНЕС

Християнското милосърдие убило залостилите се вътре монаси, те излезли да помогнат на жените, а турците ги съсекли със сабите. Погребали ги край храма, след това от гробовете им зад олтара израснали брястовете. От корените им извирала лековита вода, при укрепването основите на храма, тя изчезнала, а брястовете изсъхнали. Днес те стърчат побелели като надгробен паметник на съсечените монаси. Дупнишкият манастир "Св. Св. цар Константин и царица Елена" се намира на около 3 км северозападно от гр. Дупница, в местността "Джинджийската кория". До него води черен път минаващ през вилната зона на Дупница. Няма точни сведения кога е била основана тази обител, но се знае, че е разорен от кърджалиите през 1818 г.
При ремонта на черквичката в края на XX в., от източната ѝ страна, са намерени скелети на мъже, най-вероятно това са тленните останки на монаси обитавали манастира. За храма над вилната зона на Дупница се грижат две жени – Магда Димитрова и Милка Дойчинова, които с охота разказват легендата за обителта, носеща името на цар Константин и майка му – царица Елена.
Майсторът на курбана Стоян Кадийски сготви седем казана с агнешко, овче, стари петли и фасул за вегетарианците. От 9 часа десетки се заизкачваха по тесния път, вървейки на групи от по трима-четирима, за да се поклонят пред светците и хапнат от курбана. И да изпратят пролетта, която от вчера отстъпи реда си на лятото.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien