В Бобов дол обособяват нещо, като общинска траурна агенция!?

Докато повечето общини се освобождават от нетипични дейности, общинско предприятие за чистота, озеленяване и благоустройство в Бобов дол, /ОП“ЧОБ“/ се разраства с още дейности. Местната власт в миньорския град прецени, че траурната дейност е начина предприятието да реализира приходи. На сесия вчера Общинският съвет в града утвърди осем нови услуги, които предприятието ще извършва срещу заплащане. С тях, в ценоразписа влиза и безумна такса от 30 лв., която близките на покойниците трябва да заплащат за влизане и престой на автомобили на фирми, извършващи строително-монтажни дейности по гробовете. Таксата е записана в променената наредба за администрирането на местните такси и цени на услуги в Община Бобов дол. Новата наредба не бе подкрепена единствено от съветниците на ГЕРБ. Реално обаче срещу сумата от 30 лева, няма да се предоставя услуга, което противоречи със законовото изискване. Неясно остава и дали роднините на починалите ща заплащат таксата в случаите, в които за строителни дейности по гробовете е ангажирано общинското предприятие, което предлага същата услуга, или само при достъп на други фирми. Управителят на общинското предприятие Виолина Стоилова аргументира новия ценоразпис с факта, че ОП „ЧОБ” и досега е извършвало някои от дейностите, но безплатно, а таксата от 30 лв. с факта, че фирмите оставяли след себе си строителни отпадъци, за чието премахване трябвало да се грижи общинското предприятите. Това не е първата община, която въвежда такса за достъп на фирми, извършващи СМР по гробовете. Горчив опит със заплащането й имат и дупничани, които години наред даваха пари за несъществуваща услуга. Бобовдолското общинско предприятие въвежда и такса от 10 лв. за пренасяне на покойник по стълбище, такси за монтаж на паметници, облицовка на бетонна рамка на гроб, абонаментна поддръжка на гробно място и такса за ползване на салон за помен. Регламентират се и диференцирани цени за превоз на покойник с катафалка, в зависимост от населеното място, от което починалият ще бъде транспортиран. „Ползването на тези услуги не е задължително. Който иска може да ги ползва, който не желае – не”, коментираха кметът на Община Бобов дол Елза Величкова и зам.-председателят на местния парламент Елеонора Христова.

Print Friendly

5 Коментари на В Бобов дол обособяват нещо, като общинска траурна агенция!?

  1. Предлагам предприятието вече да се казва не Чистота Озеленяване Благоустройство, а Чистота Озеленяване Благоустройство и Погребения ЧОБП

  2. Тея са откачили тотално в Бобов дол.Голема реклама на града.Ма сте смешни

  3. Не я знам коя е ама прилича на погребален агент

  4. вйе сте откачили не те

  5. Въпросната „безумна“ такса от 30 лева се взима и от Община Дупница.
    Проверете предварително и ще я намерите – нарича се такса СМР на територията на гробищния парк. Проверете съответната наредба преди да пишете глупости !!!

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien