В Бистрица се заканиха: Не искаме водна асоциация, вдигнат ли цената, спираме водата за Дупница

На спешно събрание на общинските съветници с кмета на общината Методи Чимев, проведено във вторник вечерта, бе взето решението местните парламентаристи да се включат активно с разяснения сред хората какви ще бъдат облагите за общината, ако тя влезе във водната асоциация. В същото време жители на село Бистрица се заканиха, че ако това се случи, ще спрат водата за Дупница, информира struma.bg.

На пресконференция вчера кметът Чимев заяви: "За общината е важно да решим дали ще влезем във водната асоциация, или не. Не агитирам никого. Ако общината влезе в асоциацията, има шанс да решим проблема с водопровода и пречистването на питейната вода. Има За и Против и в двете посоки, но за момента е може би най-важният проблем на Дупница, който трябва да решим", заяви кметът М. Чимев.

Жителите на село Бистрица възнегодуваха, като разбраха, че цената на водата ще скочи: "Ако това се случи, ще спрем питейната вода за Дупница. Реката идва от гората и влиза направо във водопроводните тръби. Какви разходи има ВиК?". Цената обаче вече няма да се определя от Общински съвет или ВиК-Дупница, а от КЕВР, които се очаква до няколко месеца да излязат с конкретните параметри и тогава ще стане ясна цената на водата за всяка община. Неприятното е, че независимо от това, дали ще си член на водна асоциация или не, цената ще бъде определена от националния регулатор. От тази ситуация, най-потърпевши ще са жителите на община Сапарева баня, които плащат една от най-ниските цени в България – малко под 60 ст на кубик, а имат и близо 90% подменен водопровод. Не е ясно дали местната власт ще влезе във ВиК "Кюстендилска вода", но каквото и решение да бъде взето, цената ще им бъде повишена поне 3 пъти.

Print Friendly

2 Коментари на В Бистрица се заканиха: Не искаме водна асоциация, вдигнат ли цената, спираме водата за Дупница

  1. И какво сме виновни дупничани че онези нещастници от Декевър ще вдигнат цените на водата в България

  2. Що за глупаво изказване “ Бистричани……. бла, бла, бла…….“ Какво точно ще спират бистричани ???? Ако искат могат да си спрат чешмите , понеже са си техни , а за друго не знам с какво право ще спират. Нито водата е тяхна / водата е държавна собственост/ , нито ВИК – то е бистришко. Утре може някой над тях в пчанината да им дръпне шалтера и да стоят като риби на сухо. Такива селски изказвания навремето доведоха жандармерията в Сапарева баня на „разяснителна кампания“ та още им седят синките от палките по гърбовете. Най-опасно е, когато на прост човек му се даде правото да се изказва и да взима решения, а още по-зле става ако зад него стои БСП , която в името на политическата си изгода е готова да жертва интересите на цялата община – така както БСП съсипа проекта за 50 мил. за водния цикъл и сега изобщо нямаше да стои този проблем. Сега действат по същия начин.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien